hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Szász Károly maradhat?

November közepén jár le a 2014-ben kinevezett egyetemi kancellárok megbízása. A hvg.hu szerint hármuknak biztosan távoznia kell.

Leváltotta posztjáról a Pető András Főiskola kancellárját a miniszterelnök – derült ki a múlt héten egy Magyar Közlönyben megjelent határozatból. Bár a döntésnek kivételesen nincs köze az elvégzett munka minőségéhez – Mihályi Máté Győző megbízása ugyanis a poszttal, illetve az intézménnyel együtt szűnt meg, miután az augusztus 1-től beolvadt a Semmelweis Egyetembe – több más egyetem és főiskola gazdasági vezetője viszont hamarosan csomagolhat – tudta meg a hvg.hu.

Az egyetemi gazdálkodás racionalizálására kiötlött kancellári tisztséget 2014 őszén vezették be Magyarországon, a kinevezéseket a legtöbb intézményben már az előtt óriási belső tiltakozás fogadta, hogy tudták volna, kik ülhetnek majd posztra. Pedig akkor még azt sem lehetett tudni, hogy számos, gazdálkodással, illetve intézményvezetéssel korábban nem foglalkozó, de annál erősebb kormánypárti kapcsolatokkal bíró jelölt fut majd be a pályázatokon.

Az első pályázati kör 21 győztese (azért csak ennyien, mert 8 intézménybe csak egy későbbi körben találtak alkalmas gazdasági vezetőt) 2014. november 15-én állt munkába, így többségében az ő hároméves megbízásuk jár le hamarosan (kivéve persze azokét, akiknek már korábban, az elmúlt 3 évben lezajlott intézményösszevonások miatt megszűnt a tisztsége). Az új pályázatok mindenütt lezajlottak, a legtöbb helyen pedig már az elvi döntés is megvan róla, hogy ki az, aki folytathatja a munkát, és ki az, aki nem.

A Semmelweis Egyetem szintén Fideszhez köthető kancellárja, Szász Károly sorsa a lap információi szerint még nem dőlt el. Bár a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) volt elnöke jó konszolidátornak, erős kezű gazdasági vezetőnek bizonyult, a kinevezésekre rálátó forrásunk szerint a fejlesztésekhez állítólag „túl bankár” volt, ami „nem előny” az intézmény jövője és működtetése szempontjából.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink