hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szakszervezetek: elfogadhatatlan a 80 százalékos bértömeg tervezése

Az öt szakszervezeti konföderáció visszautasítja, hogy a háttérintézmények megszüntetéséről, átalakításáról szóló kormányzati döntés a "megfelelő előkészítő érdekegyeztetés nélkül született meg".

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Liga Szakszervezetek (Liga), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a Munkástanácsok az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben azt írták, a közszféra érdekegyeztető fórumain írásos javaslatok nélkül, "bizonytalan" államtitkári előterjesztés alapján voltak ugyan konzultációk, amelyeken komoly aggodalmak és kifogások hangoztak el a tervezettel kapcsolatban, de jórészt hiába, mert végül a munkavállalókat, illetve a társadalmat hátrányosan érintő figyelmeztető jelzéseket figyelmen kívül hagyva döntöttek a háttérintézmények sorsáról.

Véleményük szerint elfogadhatatlan a 80 százalékos bértömeg tervezése, amely jelentős elbocsátásokkal járhat. Úgy vélik, a jelenlegi létszám mellett is túlterheltek az alkalmazottak, továbbá alaptalan és cinikus az az elképzelés, hogy a háttérintézményektől eltávolítottak elhelyezkedhetnek a versenyszférában. Szerintük ugyanis növekedni fog a jól képzett munkanélküliek száma. Ezért azt követelik, hogy a kormány mutassa be az esetlegesen elbocsátandó közszolgálati munkavállalók munkaerőpiaci státusának kezelésére tett intézkedéseket.

A szakszervezetek szerint a kormányzat által elképzelt változtatások, a generális struktúraváltás komoly napi munkaerőmozgást fog eredményezni, azonban a jelenlegi mobilitási feltételek nem teszik lehetővé a munkavállalók jelentős tömegeinek települések közötti költözködését.

Közleményükben kitérnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főizgatóság megszüntetésére is. Elfogadhatatlannak és a társadalom egészét hátrányosan érintő lépésnek tartják az évente mintegy kétezer milliárd forintot kezelő OEP megszüntetését. Remélik, "nem erre az összegre vetett valaki szemet", írták, hozzátéve: a magyar egészségügy jelenleg is a szakadék szélén tántorog, és egy ilyen mértékben alulfinanszírozott ágazatból egyetlen forintot sem lehet kivonni. Úgy vélik, az OEP megszüntetésével a betegek kerülnek veszélybe, az eddig sem rövid döntési mechanizmusok tovább bonyolódhatnak.

Hasonlóképpen súlyos problémának nevezték a nyugdíjbiztosítási főigazgatóság tervezett megszüntetését, amely szerintük veszélyt jelent a munkavállalók jövőbeni nyugdíjbiztonságára. Továbbá mindkét alap a munkavállalók járulékából áll össze és növekszik, ezért nincs helye és biztonsága az államkincstárban - közölték.

A szakszervezetek szerint összességében elfogadhatatlan, hogy országos intézmények városi vagy megyei kormányhivatalokba olvadva szűnjenek meg, ezért arra kérik a kormányt, hogy az elfogadott határozat ellenére gondolja újra elképeléseit, és merjen változtatni, mert a társadalom érdeke ezt indokolja. Követelik továbbá, hogy ahol ténylegesen intézménybezárás vagy átalakulás következik be, ott az csak érdemi országos vagy ágazati egyeztető tárgyalások után történjen meg, olvasható az öt szakszervezeti konföderáció közleményében.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink