hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Szabvány-szakértőket keresnek

Nagy szükség van olyanokra, akik átlátják a rendszert, ezért is szervezték meg a hazánkban egyedülálló képzést, írja a WebOrvos.

Nyugat-Európában, az USA-ban és számos más országban már évek óta sikeresen működik az egészségügyben egy olyan szabvány, amely alapján elektronikusan lehet azonosítani és nyomon követni az egyes termékeket, gyógyszereket, orvostechnikai eszközöket a gyártótól a patikákon, szakrendelőkön, kórházakon át egészen a felhasználóig, a betegig. A bevált jó gyakorlatot az Európai Unió most jogszabályban is rögzítette, így Magyarországon is bevezetik a GS1 szabványt. A WebOrvos Molnár Attilát, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) leköszönő elnökét kérdezte.

Tényleg annyira hasznos a GS1 szabvány?

Abszolút. Azokban az országokban, ahol már működik a szabvány, döbbenetes megtakarításokat tapasztalnak. Lehetőség nyílik a kórházi logisztikai rendszerek összehangolására, vagy összekapcsolására, ami a beszerzések optimalizálásához vezet. Ráadásul mivel naprakész, teljesen pontos adatok vannak a gyógyszerkészletekről, nincs pazarlás, nincs túlfogyasztás. Azzal, hogy egy leolvasóval, egy kattintással nyomon lehet mindent követni, nagyságrendekkel csökken az adminisztráció, és az ezzel járó költségek. Számításaink szerint a GS1-gyel nálunk is ágazati szinten évi 7-8 milliárd forintot spórolhatnánk.

Főleg anyagi haszna van tehát a GS1-nek?

Dehogy! A megtakarításoknál is fontosabb, hogy a szabvány bevezetésével javul a betegbiztonság. Már csak azzal, hogy az adminisztráció 60-80 százalékkal is csökkenhet, ennyivel több idő jut a betegellátásra. Egy ilyen azonosító, nyomon követésre alkalmas kóddal ki lehet zárni a hamis, illegális termékeket is, ami szintén a betegbiztonságot erősíti. Ezen felül a GS1 alkalmas olyan regiszterek létrehozására, amelyekre eddig nem volt kapacitás. Milyen hasznos lett volna, ha létezik egy ilyen mellimplantátum regiszter a PIP botrány kitörésekor?! A szabvány alapján gyorsan meg lehetett volna találni azokat a hölgyeket, akikbe a rossz implantátumokat ültették be.

Egy ilyen rendszer bevezetésének gondolom költségei is vannak. Mennyibe kerül nálunk az, hogy minden gyógyszerre, termékre felkerüljön ez a kód? És van, aki ezt finanszírozza?

Egyelőre az ÁEEK kórházai viszonylatára vannak számításaink, eszerint körülbelül kétmilliárd forintba kerül. Stratégiai megállapodást kötött az Egészségügyért Felelős Államtitkárság és a szabvány magyarországi képviselője GS1Magyarország Nonprofit Zrt. a bevezetésről, de biztos vagyok benne, hogy lesz állami támogatás. Igaz, nincs sok idő, hiszen az unió vonatkozó rendeleteit a tagországok a gyógyszereknél 2019 februárjától, eszközöknél 2020-tól kötelesek alkalmazni.

A teljes interjút a WebOrvos közli.

 

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink