hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szabálytalanságokat talált az ÁSZ a szakrendelők ellenőrzésekor

Hét önkormányzati tulajdonú, egészségügyi szolgáltatást biztosító gazdasági társaság ellenőrzését fejezte be az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2013. és 2016. közötti időszakra vonatkozóan.

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a 110 település 125 ezer lakosának egészségügyi ellátásáért felelős társaságok 2013-2016 közötti ellenőrzése során "aggasztó diagnózist" állított fel az ÁSZ: több társaságnál nem volt átlátható a működés, gazdálkodásuk és vagyongazdálkodásuk nem volt szabályszerű, a beszámolók hiánya miatt nem volt biztosított a vagyon védelme és annak megőrzése.

A tabi Koppány-Völgye KEK Egészségügyi és Szolgáltató NKft., a pannonhalmi Szent Márton Járóbeteg Központ NKft., az Ercsi Járóbeteg-szakellátó Egészségügyi Központ NKft., a sellyei "Az Ormánság Egészségéért" NKft., a Mezőcsáti Kistérségi Egészségfejlesztő Központ Egészségügyi Szolgáltató NKft., az abai Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató NKft. és a Sarkadi Kistérségi Egészségügyi Fejlesztő Nkft. ellenőrzése során az ÁSZ arra a megállapításra jutott, hogy a legtöbb társulás nem tett eleget a jogszabályokban előírt adatszolgáltatási kötelezettségének sem.  Ezek a szabálytalanságok és hiányosságok magukban hordozzák a korrupció kockázatát, valamint a jogszabálysértő gyakorlat, az átláthatatlan működés felveti a pazarló közpénzfelhasználást is, emelte ki az alelnök.

Warvasovszky Tihamér jelezte, amennyiben a vizsgált társaságoknál a pénzeszközök kezelésére vonatkozó szabályok súlyos megsértése miatt károkozást vagy annak veszélyét állapítja meg a számvevőszék, köteles a hatósághoz, jelen esetben a Magyar Államkincstárhoz fordulni, illetve a költségvetési támogatások felfüggesztése is indokolt lehet, amennyiben a feltárt súlyos szabálytalanságokat nem korrigálják.

Nagy Imre felügyeleti vezető beszámolója szerint minden vizsgált egészségügyi szolgáltatónál hiányosságokat tártak fel a tulajdonosi joggyakorlásban, például felügyelő bizottság sem működött egyes társulásoknál vagy azt csak az ellenőrzési időszak végén hozták létre, továbbá a javadalmazási szabályzatok kiadásában és az ellenőrző tevékenység területén találtak hiányosságokat a számvevők.

A pénzügyi gazdálkodás területén a feltárt szabálytalanságok közül a legjellemzőbb például a bevételek és ráfordítások elszámolásának hiánya volt, nem rendelkeztek továbbá az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó térítésidíj-szabályzattal, vagy a jogszabályokban rögzített térítési díjtól tértek el a szolgáltatók.

A vagyongazdálkodást érintő legfőbb szabálytalanságok között a felügyeleti vezető a vagyonnyilvántartás szabályszerűtlenségét emelte ki, illetve nem készült éves leltár sem. A sajtótájékoztatón Warvasovszky Tihamér kiemelte, hogy az ÁSZ-nak nem az egészségügyi szakellátás minősítése és értékelése volt a célja, ugyanakkor úgy vélte, a közpénzek szabályszerű felhasználása az egészségügyi ellátás rendezettségének is alapja.

A társaságoknak intézkedési tervet kell készíteniük a hiányosságok kiküszöbölésére, amit kötelesek 30 napon belül az ÁSZ-nak megküldeni. A számvevőszék további ellenőrzéseket is tervez más önkormányzati tulajdonú egészségügyi szolgáltatást nyújtó gazdasági társulásoknál.

További részletek az ÁSZ honlapján

(forrás: Állami Számvevőszék, MTI)
hirdetés

Könyveink