hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Szabálytalanságok miatt halt meg az újszülött

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményt adott ki az ombudsman vizsgálata alapján a Szent Imre Kórház Pszichiátriai Osztályán szülő, s gyermekét elveszítő nő ügyében, írja az MTI-OS.

Súlyos alapjogsértéseket és komoly hiányosságokat tárt fel az alapvető jogok biztosának a Szent Imre Kórház Pszichiátriai Osztályán szülő nő ügyében sajtóhír alapján hivatalból folytatott vizsgálata. A jelentésben hivatkozott szakértői jelentés szerint a gyermek nem halva született, hanem a körülmények miatt vesztette életét.

Az alapjogi biztos a tavaly márciusi hír megjelenése után azonnal elindította vizsgálatát, munkatársai előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzést tartottak a Kórházban. Székely László a szakértői dokumentáció idei kézhezvétele után véglegesíthette a jelentését, tehette meg ajánlásait. A vajúdást, illetve a szülés kezdetét a pszichiátriai osztály zárt részlegének alkalmazottai annak ellenére nem észlelték, hogy az állapotos nőt a krízismegfigyelőben helyezték el és – legalábbis az előírások szerint – szigorú megfigyelés alatt tartották.

Az ombudsmannak megküldött dokumentációból kiderült, hogy a nő pelenkázva volt és le is kötözték. Az ápolók akkor vették észre a szülés megindulását és siettek a segítségére, amikor a gyermek feje és karja már látható volt. Az ombudsman szerint embertelen és megalázó bánásmódot jelentett önmagában az a tény, hogy a várandós nő az észlelésig lekötözve vajúdott, így kellett megszülnie a gyermekét.

hirdetés

Könyveink