hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Svébis Mihály ezután is műteni fog

Vissza kell adni az egészségügyben dolgozók társadalmi megbecsültségét – véli dr. Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke, akivel a BAON beszélgetett.

A Kórházszövetségnél eddig olyan rendszer működött, hogy a jelenlegi elnök mellé megválasztották a következő elnököt is. Viszont a társasági törvény úgy változik, hogy egy szervezetnek egyszerre csak egy elnöke lehet, így előre kellett hozni az idei közgyűlésünket, hogy a jogszabályoknak megfelelően átalakítsuk a szövetség vezetését. A jövendő elnöki tisztséget én töltöttem be, így nagy valószínűséggel lehetett tudni, hogy megválasztanak elnöknek, bár természetesen mást is lehetett volna jelölni, akár a közgyűlésen is, mondja a lapnak.

Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint vissza kellene adni az egészségügyben dolgozóknak azt a társadalmi megbecsültséget, amely korábban megillette őket. Itt nemcsak az orvosokról, nővérekről beszélek, hanem mindenkiről, így a gazdasági-műszaki ellátás területén dolgozókról is, akik ráadásul kimaradtak az előző két béremelésből. Nem csoda, hogy nagyon fogynak a kollégák ezekben az állásokban is, és nemigen tudjuk őket pótolni. Alacsonyak a bérek az egészségügyben, ezzel valamit tenni kell, mondja.

Gyakran lehet hallani olyan véleményeket, hogy nincs szükség ennyi kórházra Magyarországon… Önnek erről mi a véleménye?
– Ez szakmapolitikai kérdés, nem szeretnék belemenni. 

Kórházi főigazgató, kórházszövetségi elnök, sebész – ennyi feladat mellett marad ideje a családra, kikapcsolódásra?
– Szeretnék egy egészséges egyensúlyt megtalálni, megteremteni, ehhez valóban át kell gondolnom a felsoroltakat. A műtőt nem fogom otthagyni, ez teljesen természetes. Sokszor ott töltődöm fel, ezért rendkívül nagy szükségem van rá. Megpróbálok kicsit többet együtt lenni a családommal, mert az utóbbi időszakban elég mostohán kezeltem őket. Márta lányoméknál jön a második gyermek, úgyhogy nyártól kétszeres nagyapaként is helyt kell állnom.

A teljes interjú

 

(forrás: Baon.hu)
hirdetés

Könyveink