hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Sürgősségi MRI jövő februárra

A hvg.hu-val az olvasók osztották meg, mennyit kellett várakozniuk egy-egy szakrendelésre az állami ellátás keretében.

Miután a lap kollégája jövő februárra tudott időpontot szerezni egyéves gyerekének a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájára (új betegnél az átlagos várakozási idő három hónap), arra kérték az olvasókat, küldjék el saját történetüket. Záporoztak a visszajelzések. A várost vagy a kórházat sokszor nem is nevezték meg, de nyilvánvaló, hogy országos problémáról van szó. Azt csak néhány olvasó jelezte, hogy a jövő évre kapott időpontot. Egyikük júliusban az ortopédiára, jövő januárra, másikuk a pajzsmirigy-ambulanciára jut el jövő márciusban. A harmadik olvasó a Honvédkórházba kért időpontot alvásproblémájának kivizsgálásához még májusban, januárban mehet...

A kórházi várólistákat nyomon lehet követni – a csökkenésével rendre büszkélkedik is a kormány, bár a számok azért ingadoznak, és egy térdprotézisműtétre még mindig három évet vár csaknem 100 ember –, a szakrendeléshez kellő előjegyzési listáról (betegfogadási listák) nem találtunk hasonlóan könnyen kezelhető országos adatbázist.

Olyan szakrendelés nincs, ahová várólista nélkül lehetne bejutni, a gasztroenterológián és az ortopédián a legrosszabb a helyzet – mondja Békássy Szabolcs, a HAOSZ elnöke. Előbbin javulhat a helyzet, ha elindul a vastagbélrákszűrő program.

Létezik ugyan egy olyan szabály, amely kimondja, szakorvosi beutalóval 2 héten belül el kell végezni a rákgyanús beteg CT-vizsgálatát, viszont a szakorvosig ugyanúgy ki kell várni a sort. Egy kiskapu van: ha 30 napnál régebben táppénzen van a beteg, sürgősséggel elküldheti a háziorvos. Békássy szerint ezen a rendszeren is változtani kell, ahogy azt is szeretnék elérni, hogy a daganatos betegségek szűrővizsgálatára ne kelljen várni. Az egy újabb kérdést vet fel, hogy a CT-n kiszűrt rákos beteget milyen gyorsan tudják ellátni. Békássy szerint viszonylag hamar kap kezelést a beteg, persze ez attól is függ, kemoterápiával vagy műtéttel kell-e kezdeni.

Egy olvasónak 32 000 forintot ért, hogy három hónapos várakozás helyett két napon belül kivizsgálják a szívritmuszavarát, más a sürgősséggel elrendelt MRI-t csináltatta meg magánrendelésen jövő év februárja helyett. Volt, aki nyakiérultrahangra kért időpontot. Októberre kapott. Megkérdezte, és ha kifizeti? Másnap mehetett.

További esetek és információk a teljes cikkben

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink