hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Stratégiát kérnek a kormánytól a feledékeny emberek

A demenciával élő emberek és gondozóik érdekében országos prevenciós programot és az egészségügyi-szociális ellátások minőségének javítását kéri a kormánytól a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága.

A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága (FEHT) bízik abban, hogy a tavasszal Budapesten megrendezett 31. Alzheimer Világkonferencia előrelépést jelent abban a folyamatban, hogy Magyarországon is mielőbb elkészüljön a Nemzeti Demencia Stratégia. Ennek érdekében az idei világnapon (szeptember 21.) a FEHT ismételten elküldi Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya részére a hozzájuk 2012. szeptember 21-én már eljuttatott brit Nemzeti Demencia Stratégia nyílt hozzáférésű vezetői összefoglalójának magyar adaptációját, amelyet a FEHT készített el.

Egyúttal kérik a kormányzatot a Nemzeti Demencia Stratégia kidolgozásának mielőbbi elindítására, valamint arra, hogy az Alzheimer-betegek máig rendezetlen egészségügyi-szociális helyzetének, komplex gondozásának és ápolásának megoldása érdekében, rövid időn belül teremtse meg egy nyitó kerekasztal-beszélgetés lehetőségét az illetékes minisztériumok, hatóságok, szakmai és civil szervezetek képviselőinek meghívásával.

Javasolják, hogy a kormány az EFOP 2014-2020 programból támogassa a Globális Agy Barát Közösség országos prevenciós program kezdeményezést, valamint hogy javítsák az egészségügyi-szociális ellátások minőségét, illetve ahol a megfelelő ellátás hiányzik, annak kialakítását a demenciával élő emberek és gondozóik érdekében.

Az FEHT világnapi közleményét itt olvashatja.

(forrás: FEHT)
hirdetés

Könyveink