hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Extrém esetek

Speciális biztosítási konstrukciók sportolóknak

  Január elseje óta az extrémsportolás közben szerzett sérülések ellátását nem finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A biztosítók a piaci űr láttán mozgolódnak: nemcsak az extrémsportok hódolói, hanem kórházak is biztosíthatják magukat arra az esetre, ha különösen veszélyes sporttevékenység során sérülést szenvedett beteget kell kezelniük. Egy sportbiztosító megvalósítása is körvonalazódik.

 

Feketelistára kerültek ez év januárjában az extrémsportok szerelmesei: a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény módosításának eredményeképpen az év eleje óta a különösen veszélyes sportot űző személyekre nem terjednek ki a kötelező egészségbiztosítás ingyenes egészségügyi szolgáltatásai. A jogszabály tucatnyi sportágat sorolt e kategóriába: a vízisízést, vadvízi evezést, hegy- és sziklamászást, egy bizonyos nehézségi fokozattól a magashegyi expedíciót, barlangászatot, bázisugrást és mélybe ugrást (bungee jumping), a falmászást, roncsautó (auto-crash) sportot és ralit, a hőlégballonozást, félkezes és nyílt tengeri vitorlázást, valamint a sárkányrepülést, ejtőernyőzést, paplanernyőzést, műrepülést.
A jogszabályalkotók mindezt azzal indokolták, hogy a különösen veszélyes sportot űzők önként és tudatosan teszik ki magukat az átlagosnál nagyobb kockázatnak. Ezért az extrémsport-tevékenység közben balesetet szenvedőknek – a sürgősségi ellátás azonban kivétel –, fizetniük kell az orvosi ellátásért; térítésköteles szolgáltatás a háziorvosi, a fogászati, a járóbeteg-szakellátás, a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás, valamint az orvosi rehabilitáció és a betegszállítás. Sőt a törvénymódosítás értelmében az érintetteknek a gyógyuláshoz szükséges gyógyszerekért is teljes árat kell leróniuk.

Állami gondoskodás helyett

A piaci űr nyomán arra lehetett számítani, hogy valamennyi biztosítótársaság speciális biztosítási konstrukciókkal lép majd színre. Ezzel szemben elsőként és eddig egyedülállóként a Generali-Providencia Biztosító Zrt. dobott piacra olyan terméket, amely garantálja, hogy a velük szerződött extrémsportbalesete esetén „ingyenes” egészségügyi szolgáltatáshoz jut. Papp-Váry Borbála, a biztosítócég kommunikációs vezetője azt mondja, társaságuknál június 1-je óta köthetnek az extrémsportokat választók baleset-biztosítást, amelyet kifejezetten a megszűnt állami gondoskodás helyett fejlesztettek ki. A Generali új szolgáltatása a rendszeres és az alkalomszerűen űzött extrémsportok esetére is köthető, napi, éves, valamint egyéni és csoportos biztosításokat nyújtanak. Az „éves bérlet” egyszeri 15–20 ezer forintért megvehető, a napi biztosítás ára 750–1000 forint. A biztosítási díj összege attól függ – tájékoztatott Schaub Erika egészség- és baleset-biztosítási csoportvezető –, hogy az úgynevezett alap- vagy extracsomagot veszi-e meg a biztosított. Az alapcsomag 8 millió, az extra 15 millió forintig állja az orvosi költségeket. Ezek a főbiztosítások kiterjednek a világ bármely országában űzött, a törvény által különösen veszélyesnek nevezett tevékenység közben bekövetkezett balesetek magyarországi ellátására. Az új szolgáltatási csomag biztosítja a sportolónak a hazai kötelező egészségbiztosítás keretében történő járóbeteg-szakellátást, a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást, és lényeges eleme, hogy orvosi rehabilitációt, szájsebészeti ellátást, valamint betegszállítást is garantál. Az úgynevezett főbiztosítások mellé külön biztosítási díj ellenében kiegészítő biztosítás is köthető. Ezek a biztosítottnak a gyógyszer-, és gyógyászati segédeszköz-ártámogatását is lehetővé teszik, valamint rokkantsági és halálesetre is szólnak.
A Generáli termékét eddig több százan, többnyire ejtőernyősök, raliversenyzők és jetskizők vásárolták meg. Legtöbbjük éves bérletet váltott, a napi biztosítást általában egy-egy rendezvény idejére kötik. Káreseményt azonban eddig nem jelentettek.

Éves bérlet, napidíj, sportbiztosítás

Vannak olyan biztosítások, amelyek nem a jogszabály módosítása miatt jöttek létre, de részben fedezik az extrémsportbalesetek ellátásához szükséges kiadásokat. Ilyen például az Uniqa Biztosító Gyöngyhalász fantázianevű búvár- és utasbiztosítás terméke. A speciális biztosítás egy éve kapható, jelenleg 300 élő szerződése van az Uniqának – nyilatkozta Salz Gabriella sajtóreferens. Ez a biztosítás a hazai merülések keszonkezelését is vállalja. A terméket a biztosító a Magyar Búvár Szakszövetség szakmai iránymutatásával alkotta meg. Köthető éves bérlet, valamint napidíjas biztosítás is. Balesetből eredő sürgősségi orvosi kezelésre a fedezet értékhatára 3 millió, 10 millió és 25 millió forintnyi biztosítási összeg. Bodor Máté termékfejlesztő azt mondja, ilyen biztosítási szerződést köthet bárki, de búvárbaleset során a biztosító csak búvároknak térít, kalandoroknak nem.
Az Allianz Hungáriának van olyan utasbiztosítása, amelyben baleseti és betegségi biztosítás is szerepel. Az extrémsportolóknak azonban csak igen szűk köre igényelheti: a búvárok, a jetskizők, vagy azok, akik a bungee és/vagy a rocky jumpingnak hódolnak. Az autó- és motorsportok, a barlangászat, a hegymászás, a sárkányrepülőzés kedvtelőit kizárták a biztosítottak köréből – közölte a Medical Tribune-nel az Allianz Hungária sajtóosztálya.
Önálló sportbiztosítási egyesület létrehozását tervezi a Sportkórház. Dr. Berkes István főigazgató szerint a sportbiztosító vagy a kiegészítő sportbiztosítás létrehozása régóta időszerű. A sportolók ugyanis másokhoz hasonlóan fizetnek társadalombiztosítást, de esetükben az átlagosnál magasabb szakmai szintű igények, így egészségügyi szolgáltatások is vannak, amelyeket az OEP nem támogat. A sportbiztosító, amely az extrémsportok űzőinek is nyújtana szolgáltatásokat, ezt a hiányt pótolná. Az érintett szakmai szervezetek, klubok, egyesületek, valamint a szaktárca és a biztosítási piac szereplőinek a bevonásával már zajlanak a tárgyalások a speciális biztosító egyesület létrehozásáról.

Adatok híján

Dr. Martos Mihály, az Országos Sportegészségügyi Hálózat területi igazgatója azt mondja, a törvénymódosítás életbe lépése óta nem kezeltek olyan beteget, aki különösen veszélyes sporttevékenység közben szenvedett sérülést. Ha mégis extrémsportbaleset elszenvedője kér náluk ellátást, akkor – mint bárki más esetében, akinek nincs érvényes társadalombiztosítása – számlaadással rendezhető az ellátás költsége. Vagy a sportoló, vagy az egyesület egyenlíti ki a számlát.
Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben (OBSI) sem kezeltek az elmúlt nyolc hónapban olyan beteget, akit extrémnek minősített sportolás közben ért volna baleset – nyilatkozta lapunknak dr. Szita János orvos-igazgató. Olyan betegük azonban volt, akit külföldi balesetét követően, ott láttak el elsődlegesen, majd onnan szállították a baleseti intézetbe. Az intézet azonban felkészült a primér „extrém” esetekre. A Generali-Providencia ugyanis nemcsak a veszélyes sportok hódolóinak nyújt szolgáltatást, hanem ellátó intézményeknek is. Az OBSI és a Generali-Providencia szerződésének értelmében a biztosító finanszírozza azoknak az extrémsportolóknak az ellátását, akik náluk kötöttek biztosítást. Így nem kell az OBSI-nak attól tartania, hogy kifizetetlen marad a számla. Sőt, a kezelés költségeinek csaknem másfélszeresét állja a biztosító – tájékoztatott Schaub Erika, a Generali munkatársa. A biztosítócég hasonló konstrukcióról több kórházzal is tárgyal, egyelőre azonban, ha biztosítottjuk nem az OBSI-ban, hanem más ellátó intézménynél igényli az egészségügyi szolgáltatást, a költségszámlát előbb a beteg kapja meg, és azt egyenlíti majd ki a biztosító.
Több vidéki kórházban is érdeklődtünk: az elmúlt nyolc hónapban kezeltek-e olyan beteget, aki extrémsportbalesetet szenvedett. Azt is tudakoltuk, gondolkodnak-e az OBSI-éhoz hasonló konstrukcióban, illetve milyen más megoldást találtak a jogszabály módosítása miatt kialakult hiátusra. A legtöbb kórháztól nem kaptunk választ, ahonnan pedig igen, ott azt mondták, elvétve van extrémsport-balesetesük, de az elmúlt hónapokban nem kezeltek olyan beteget, akit a törvénymódosítás kizárt volna a támogatottak köréből.
Lapunk szerette volna megtudni: tudja-e az OEP ellenőrizni, hogy például egy-egy végtagtörés, amelynek ellátásáért pénzt hív le egy-egy intézmény, az extrémsport-tevékenység következtében történt-e. Kíváncsiak voltunk arra is, léteznek-e számítások arra nézve, hogy az extrémsportbalesetek ellátása évente mennyibe kerül Magyarországon. Van-e becsült érték? Az OEP sajtóosztálya lapzártánkig nem tudott választ adni kérdéseinkre. Arra sincs egzakt adatsor, hány extrémsportoló van Magyarországon, így azt sem tudni, mennyi embert érint a jogszabály. Becslések szerint több tízezret. Ám tény, hogy az extrémsportok többségének kedvtelői nem itthon, hanem külföldön hódolnak szenvedélyüknek.

Farkas Tímea

Nem mondanak igazat? 
A  statisztikák szerint a legtöbb sérülést – a hegymászók kivételével – nem a jogszabályban extrémsportnak minősített sportágak űzői szenvedik el. Leggyakrabban biciklistákat, elsősorban BMX-kerékpárosokat ér baleset, valamint a snowboardos társadalomban gyakori a sérülés. Egy magát megnevezni nem kívánó traumatológus azt mondta: több mint 20 éves praxisa alatt mindössze két ejtőernyős sérültet kellett ellátnia. Egy ugyancsak a neve elhallgatását kérő baleseti sebész úgy nyilatkozott: még egy végtagtörésről sem lehet mindig megállapítani, hogy sportolás közben történt-e. Szerinte feltételezhető, hogy sokan nem mondják meg az igazat, amikor arról kérdezi őket, miként keletkezett a sérülés. Az is előfordulhat, hogy a sérültet a vele tartózkodók átöltöztetik, mire kiér a mentő, hogy felszereléséből, ruházatából ne lehessen arra következtetni, milyen tevékenység közben érte baleset.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink