2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Sokat veszítenek az alapellátásban az új finanszírozással

Több mint kétezer háziorvos van az országban, akik egy hónapban százezer forintnál többet veszítenek az idén bevezetett finanszírozási rendszerrel, közli a 444.

hirdetés

Összességében a praxisok fele veszít valamennyit, beleértve a felnőtt-, gyerek- és vegyespraxisokat is. Mindez a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) áprilisi táblázatából derült ki, amit a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) küldtek el, írja a lap.

Ha csak a gyerekorvosokat nézzük, még nagyobb arányban járnak rosszul: 70 százalék veszít valamennyit, 50 százalék százezernél többet.

Akik százezer forintnál többet buknak, egyelőre nem érzik a veszteséget, mert három hónapig kompenzációt kapnak. Erre Nagy Ákos, a MOK alelnöke korábban azt mondta, csak elodázza a problémát, a kompenzáció pedig elismerése annak, hogy „nagyon nagy kilengések lettek volna, és nagyon sok szolgáltatót tönkretettek volna”.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szakértője március elején elismerte, hogy a korábbi teljesítmény alapján a házi- és gyermekorvosi praxisok nagyjából felének csökkenni fog a bevétele.

A fogorvosok 75 ezer forintnál nagyobb veszteség után kapnak kompenzációt. Ez áprilisban az összes praxis harmadát érintette, ahogy a háziorvosoknál láttuk.

Az új rendszer lényege, hogy a pénzosztáskor nagyobb súllyal esik latba a háziorvosok és a fogorvosok teljesítménye, vagyis hogy hány pontot érnek el a központilag meghatározott szempontrendszerben. Ilyen indikátorok korábban is léteztek, de most módosítottak rajtuk.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!