hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Sokan vesztenek a cafeteriaadó-emeléssel

Az egészségügy bukhat akár 25 milliárdot is a cafeteriaadó-emeléssel, veszthetnek a betegek, a gyógyszerészek és az orvosok, tiltakoznak a pénztárak és a gyógyszerészkamara is – írja mások mellett az Origo.

Körülbelül a betegek 10 százaléka fizet egészségkártyával, idézi az Origo Galla Annát, a Medve Medical Egészségközpont orvosigazgatóját. Ha ennyi beteget elvesztenének, az jelentős kiesés lenne. A 10 százalék körüli arányt megerősítette P. Szikszay Ádám is, aki évekig vezette a miskolci Szent János Magánorvosi Központot.

Az egészségpénztári juttatások nagyobb részét nem orvosra, hanem gyógyszerre költik az emberek, emlékeztet P. Szikszay Ádám. Főleg Budapesten és még Szegeden jellemző, hogy a munkáltatók cafateriát adnak egészségkártyára, az ország többi részén nem, ezért a magánorvosokat a cafeteriaadó-emelés nem igazán érinti. "Bár érintené!" – mondja. A patikák mellett az adóemelés azoknak a munkavállalóknak lesz különösen rossz, akik eddig jelentős egészségpénztári hozzájárulást kaptak.

"Nem örülünk az adóemelésnek" – állítja Mikola Bálint gyógyszerész, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke. A patikákban a gyógyszerek és egyéb készítmények 5–10 százalékát fizetik egészségkártyával, ami első pillantásra nem tűnhet soknak, de a gyógyszerpiac jelenlegi helyzetében ez nagyon sokat számít, a patikák a legapróbb forgalomcsökkenést is nehezen viselik el – olvasható az origo.hu-n.

A Stabilitás Pénztárszövetség arra kéri a kormányt, hogy ne emeljék az egészségpénztári munkáltatói hozzájárulások adóterhét, és még a 200 ezer forintos cafeteriakereten felül is változatlan feltételek mellett lehessen választható béren kívüli juttatás az egészségpénztári munkáltatói támogatás. A szövetség kezdeményezéséhez – többek között – csatlakozott a Magyar Gyógyszerészi Kamara isolvasható a hvg.hu-n.

(forrás: origo, hvg.hu)
hirdetés

Könyveink