hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Egészségpolitika

Sokan tiltakoznak a tervezett egészségügy-finanszírozás ellen

Szemelvények

Bár még nem fejeződtek be a tárgyalások az Egészségügyi Minisztérium és a szakmai szervezetek között, szakmai és betegszervezetek egész sora tartja elfogadhatatlannak a minisztérium finanszírozási elképzeléseit.
Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerdai sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy társszövetségeivel együtt úgy látják: nincs elég pénz az idén az egészségügyi intézmények működtetésére, s a szaktárca által megküldött finanszírozási rendelettervezet az ágazati érdekképviseletek számára elfogadhatatlan.

Az egészségügyi érdekképviseletek figyelemfelhívó és tiltakozó akciósorozattal is készülnek, ha kéréseiket a kormányzat nem teljesíti. Eszerint előbb zöld zászlókkal, szalagokkal demonstrálnának, tájékoztató transzparenseket állítanának fel az intézményekben, később pedig nem írnák alá az új finanszírozási szerződést. Ha ekkor se érnek el eredményt, éhségsztrájkba kezdenek, majd végső esetben korlátoznák egészségügyi szolgáltatásaikat. Ez utóbbira vonatkozóan azonban jelezték: a sürgősségi ellátás nem sérülne, ám a várólisták hossza tovább növekedne.


Támogatja a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) a Kórházszövetség azon kezdeményezését, amely szerint figyelemfelhívó és tiltakozó akciósorozatot indítanak, ha a kormány nem teljesíti követeléseiket – közölte az MRSZ az MTI-vel csütörtökön.

A Magyar Rezidens Szövetség közleményében aggasztónak tartja a kórházigazgatók és a Kórházszövetség azon nyilatkozatát, amely szerint a 30 milliárd forintos zárolás az egészségügyi rendszerből veszélyezteti a betegek ellátását, valamint kockára teszi a meglévő orvosi állásokat is. Mint írták: a prognosztizálható létszámstop, valamint a munkahelyek megszűnése „katasztrofális” következményekkel járnának a rezidensképzésben is, mert az új kormányrendelet a pályakezdő, fiatal orvosok képzésének költségeit döntően a kórházakra hárítja. Álláspontjuk szerint ennek a közvetlen következménye lehet az, hogy Magyarországon ugrásszerűen meg fog nőni a pályakezdő orvosok munkanélkülisége, és le fog állni a szakorvos-utánpótlás.


A FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) elnöksége teljes szolidaritásáról biztosítja a Magyar Kórházszövetség tervezett figyelemfelhívó és tiltakozó demonstrációját az „egészségügy-ellenes kormányzati intézkedés, az egészségügy eddig is elégtelen finanszírozása csökkentése miatt” – közölte Szász István, a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.
A FAKOOSZ osztja a Kórházszövetség, a társszakmai szervezetek, a kórházakkal rendelkező megyei és települési önkormányzatok aggodalmát az egészségügyi ellátás várható összeomlása miatt – írják.

A közlemény szerint azzal is tanácsos számolni, hogy ha a kórházak elegendő forrás hiányában nem tudják ellátni alapvető feladataikat, az ellátási nehézségek azonnal meg fognak jelenni az ugyancsak folyamatosan alulfinanszírozott, jelentős létszámhiánnyal küzdő, jelenleg is túlterhelt háziorvosi rendszerben is. Ez a rendszer pedig alapfeladatából adódóan, sem technikailag, sem személyileg, sem anyagilag, nincs és nem is lehet felkészülve az elmaradó speciális szakorvosi tevékenységek kiváltására.


A gyógypedagógus szakma megdöbbent a jövő évi költségvetés tervezetét látva, mivel az elvonások minden gyógypedagógiai ellátást érintenek.  „... okkal aggódunk, hogy mi lesz azzal a több ezer családdal, akik teljesen kiszolgáltatott helyzetbe sodródhatnak, ha ez idáig ez nem történt meg velük” – olvasható a Nyitott ház Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet, a Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítvány és az ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ vezetői által írt nyílt levélben, amelyet csütörtökön az MTI-nek is megküldtek.


Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) határozottan tiltakozik a fogyatékos emberek lakóotthoni és nappali intézményi normatíváinak csökkentése ellen. A 2010. évi költségvetési törvény tervezetében jelenleg olyan javaslat áll, amely bizonyosan lakóotthonok bezárását eredményezheti, hiszen a jelenlegi normatív támogatás is csak a tényleges költségek átlagosan 40%-át fedezi. Így végső esetben több száz autista és értelmi sérült személy kerülhet ki az ellátásból, intézmények tucatjai szűnhetnek meg, több száz ember veszítheti el állását.


„Nem halogatható tovább a döntéshozók jogi felelősségének felvetése a mészárlásnak csak a módszer közvetettsége miatt, népirtásnak pedig csak az ellentmondásos, puha jogi szabályozás miatt nem nevezhető, de hatását tekintve mindkét említett népességcsökkentéssel összemérhető, aprólékosan megtervezett ellátáscsökkentés kapcsán. Az egészségügyinek nevezett minisztérium már a nevét sem érdemli meg” – írja Pór Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke.


A Magyar Orvosi Kamara az elmúlt évek helytelen kormányzati döntéseinek egyenes következményeként tényként tekint az egészségügy területén kialakult csődre, amely a magyar emberek ellátását immár alapjaiban veszélyezteti. Leszögezzük, az következett be, amire évek hosszú során számtalanszor – tényekkel alátámasztva, hitelesen – hívtuk fel az érintettek és az egész társadalom figyelmét, hasztalanul. A jelenleg folyó tárgyalásokról csak a sajtó útján értesültünk. Semmiféle hivatalos információval a leendő finanszírozásról, annak mértékéről és technikájáról nem rendelkezünk. Tárgyalófélnek sem a döntéshozók, sem az érintett szakmai szervezetek nem kértek, véleményünk kifejtésére módot nem kaptunk.

Forrás: MTI


cimkék

hirdetés

Könyveink