hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Sokan mennének ebola-misszióra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának előzetes gyorsfelmérése szerint 100-200 szakember – köztük orvosok, sürgősségi ellátók, ápolók, műszakiak – is szívesen indulna Afrikába a járvány sújtotta vidékekre dolgozni, írja a NOL.

A lap szerint az érintettek döntésében a humanitárius elkötelezettség mellett sokat nyomhatott a latban, hogy úgy vélték, jóval nagyobb fizetséget kaphatnak, mint amennyit a hazai ellátórendszerben kereshetnek.

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külbiztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára tavaly novemberben közölte, hogy Magyarország is részt vesz az ebola sújtotta országoknak segítséget nyújtó nemzetközi koalícióban, és öt-tíz orvost, egészségügyi dolgozót keresnek, akik vállalják, hogy abban a régióban szolgálnak. Néhány napja az erről szóló kormánydöntés is megjelent a Magyar Közlönyben.

A Népszabadság kérdései közül a Mikola vezette államtitkárság arra még nem tudott választ adni, hogy mikor indulhat útnak a csoport. A misszió tagjainak kiválasztásával kapcsolatos pályázat pontos feltételeiről sincs még döntés.

Az Országos Epidemiológia Központ adatai szerint: az Ebola-láz által sújtott országokból 34 orvosi célú evakuáció történt február elejéig. Európába 12 alkalommal szállítottak igazoltan ebola-lázban szenvedő beteget (hármat Németországba, kettőt-kettőt Spanyolországba és Franciaországba, egyet-egyet Angliába, Norvégiába, Hollandiába, Olaszországba illetve Svájcba). Tizenhárom, fertőzésnek kitett, de meg nem betegedett egészségügyi dolgozót vittek haza (négyet Angliába, hármat Svédországba, kettőt Hollandiába, egyet-egyet Dániába, Németországba, Spanyolországba és Svájcba), akiknél az ebola-vizsgálat negatív eredményt hozott.

cimkék

hirdetés

Könyveink