hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Sokan érdeklődnek a rezidensek kibővített ösztöndíjprogramja iránt

Bő egy hét alatt már 46-an jelentkeztek az egészségügyi államtitkárság által ismét meghirdetett rezidensi ösztöndíjprogramra, amelyben az előzőekhez képest több feltétel módosult, de a szakorvosképzés idejére ígért havi nettó százezer forintos támogatás változatlan maradt – közölte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Paphalmi Rita elmondta: a kibővült Markusovszky-ösztöndíjprogram pályázati kiírása múlt kedden jelent meg a honlapjukon. Nagyon nagy az érdeklődés, naponta húsz-harminc telefon érkezik hozzájuk ez ügyben. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) elnöke szerint csütörtök reggelig 46 pályázat érkezett hozzájuk, azokról az október elsejéig beérkező jelentkezésekkel együtt október 15-ig döntenek majd.

A pályázatokat, ugyanúgy mint az első körben, egy háromtagú bizottság, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága, a Magyar Rezidens Szövetség és az EEKH egy-egy delegáltja bírálja el. A szempontok továbbra is ugyanazok; elsőbbséget élveznek azok, akik az idén kezdik meg a szakképzésüket, utána jönnek azok, akik már benn vannak a szakképzésben. Azonos rangsorolású pályázók esetében további szempontok – például a diploma vagy a záróvizsga átlaga – alapján döntenek.

A szakorvosjelöltek először meghirdetett Markusovszky Lajos-ösztöndíjára az augusztus 22-i határidőig 600 helyre 124-en jelentkeztek, közülük 112-en nyertek a pályázaton.
Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár szeptember elején, Balatonfüreden egy egészségügyi konferencián jelentette be, hogy módosították a rezidensek ösztöndíjprogramjának korábbi feltételeit. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke erre reagálva közölte: a szakorvosképzési ösztöndíjprogram feltételeinek módosításával már betelhet a meghirdetett helyek többsége.

A kibővült Markusovszky-ösztöndíjprogram keretében a pályázók választhatnak, hogy az ösztöndíj folyósítása után annak időtartamával megegyező ideig teljes munkaidőben vagy annak kétszeres idejéig félállásban dolgoznak közfinanszírozott hazai egészségügyi szolgáltatónál. A pályázó a szakvizsga letétele után az egészségügyi tevékenységet az eddigi fél év helyett maximum két évre szakíthatja meg. Az ösztöndíjprogram az idén végzett orvosok mellett nyitott azok előtt is, akiknek legalább egy évük még hátravan az elsőként megszerzendő szakképzés idejéből.

A kibővített pályázatnak is feltétele, hogy a programban részt vevő szakorvosjelölt nem fogadhat el hálapénzt. Az is kitétel maradt, hogy ha a szakorvosjelölt a szerződésben vállaltakat nem teljesíti, köteles a felszólítástól számított 90 napon belül az addig folyósított ösztöndíj jegybanki alapkamattal terhelt teljes összegét egy összegben visszafizetni.

Az EEKH honlapján található kiírás szerint a kibővült Markusovszky-ösztöndíjprogram keretében a pályázatok benyújtásának végső határideje december elseje. Az adott hónap első napjáig beérkezett pályázatokról annak a hónapnak a közepéig döntenek. A nyertes pályázók névsorát a hivatal honlapján teszik majd közzé. A pályázat nyerteseinek a százezer forintos támogatást első alkalommal legkésőbb január végéig utalják át.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink