hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Sinkó Eszter elmondta, mitől hosszabbodnak a kórházi várólisták

Az egészségügyi közgazdász az InfoRádióban arra figyelmeztetett, hogy a kórházak húsz százalékkal kevesebb beteget látnak el, mint a járvány előtt.

A kórházi várólistákat nézve egyáltalán nem meglepő, hogy a kormány drasztikus beavatkozásra készül – mondta az InfoRádiónak Sinkó Eszter. Az egészségügyi közgazdász szerint kifejezetten jó irány, ha megszabják azt is, hogy osztályonként hány beavatkozást kell elvégezni, mert eddig ezt a kórházakra bízták.

Szerintem nem büntetés lesz, hanem plusz ösztönzőt vezethet majd be a kormány – fogalmazott, majd arról beszélt, hogy bár a Covid-járvány valóban visszavethette a műtétek számát, de azt, hogy a három évvel ezelőtti 80 százalékán teljesítenek a kórházak, már nem lehet magyarázni a pandémiával. Húsz százalékkal kevesebb beteget látnak el, mint 2019-ben és ezért is vannak hosszabb várólisták.

Viszont releváns hivatkozás az, ha nincs elegendő olyan munkatárs, akik képes ezeket a műtétek, beavatkozásokat elvégezni. Mind az orvosi, mind a szakdolgozói létszámban súlyos hiányok vannak. Ezért a kormánynak erőfeszítéseket kell tenni, hogy a szakdolgozói létszámot stabilizálja, sőt növelje, mert a szakemberhiány már műtéteket akadályoz – tette hozzá.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink