hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Sinkó Eszter: Nonprofit kórházakat!

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász azt mondja a 168 Órának: a kórházak főként a rossz finanszírozás miatt adósodtak el. A térítési díj még az ellátás során keletkező kiadásokat sem fedezi.

Sinkó Eszter úgy véli, a kórházaknak nonprofit vállalkozási formában kellene működniük. Így az igazgatók hatásköre növekedne, ami egyből helyre tenné a felelősség kérdését is. Az egészségügyi közgazdász azt mondja: kötelezővé kéne tenni, hogy a kórházak szerződései nyilvánosak legyenek. Ezekből nyomon lehetne követni, hogy ki mire és mennyit költött.

Az átláthatóság javítása amúgy könnyen megoldható lenne – már ha valaki csakugyan ilyen irányba szeretné elmozdítani a rendszer működését.

A polgármesterek és a képviselők korábban pontosan tudták: a helyi választások eredményét érzékelhetően befolyásolja, hogy mi történik a kórházukkal. (Nem véletlen, hogy a Veszprém megyei Tapolcán a választás egyik kiemelt témája volt a helyi kórház sorsa.) Most viszont lényegében senki – sem a kórházigazgató, sem a képviselő, sem a polgármester – nem felelős semmiért.

További részletek a lapban

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink