hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Sinkó: életmódi nevelés kéne

A magyarok életmódjának nagy szerepe van a katasztrofális egészségi állapotban – mondta többek közözött Sinkó Eszter az Új Egyenlőségnek.

A beszélgetésből kiderül az is, a magyarok életmódjának nagy szerepe van a katasztrofális egészségi állapotban, az államnak itt életmódi nevelést, megelőző, tudatossági kampányokat kellene folytatnia. A leggazdagabb magyarok egészségi állapota nyugat-európai szintre javult a rendszerváltás óta, a szegényeké viszont, indiai szintre süllyedt. Az államnak óriási szerepe lenne ennek a folyamatnak a kiegyenlítésében. Az iskolai végzettségnek óriási hatása van az egészségi állapotra. Azaz a gyenge minőségi oktatási rendszer egyben rontja az egészségi helyzetet is. Azokban a magyar kistérségekben, ahol a háziorvosi helyek évek óta betöltetlenek, dupla akkor a korai halálozás valószínűsége. Jelenleg az egészségügyi ellátórendszer földrajzilag nem igazodik az egészségi helyzethez, igényekhez.

Nem képezünk elég orvost Magyarországon, ahonnan ráadásul 6 ezer orvos ment el. Következésképpen komoly orvoshiány van. A magyar egészségügyi ráfordítás GDP arányosan folyamatosan csökkent. Jelenleg 7,4%-ot költünk erre, míg a nyugati országok 11-12%-ot az OECD adatai szerint. Még a történelmi válságban lévő mediterrán országokban is nálunk jelentősen többet, 8-10%-ot fordítanak erre a területre. Csakhogy a rossz egészségi állapot miatt a nyugatiaknál is nagyobb arányban kellene az egészségügyre költenünk.

A videóinterjút itt nézheti meg.

(forrás: Új Egyenlőség)
hirdetés

Könyveink