hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Semmelweis Ignác Pozsonyba látogatott

Semmelweis Ignác életművét bemutató kiállítás nyílt a Comenius Egyetem Orvosi Karának pozsonyi épületében - szerdától két héten át lesz ott látható.

A Semmelweis ikon elnevezésű kiállítást a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár állította össze a világhírű magyar orvos halálának 150. évfordulója alkalmából. A tíz panelból álló, angol nyelvű szövegmagyarázattal ellátott tárlat először Pozsonyban mutatkozik be.

Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete a megnyitón elmondta: a kiállítással egyrészt Semmelweis felfedezésének történetét és egyedülálló mivoltát akarják bemutatni, másfelől a tárlat az orvos alakját vizsgálja, lehántva arról a kultikus rétegeket, ám felidézve a kultusz kialakulásának folyamatát, kitérve olyan legendákra, mint Semmelweis őrületére és az eltávolítását célzó összeesküvés-elméletre is. A nagykövet hangsúlyozta: a kiállítással  Semmelweis személyén kívül a magyar tudományra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy ily módon is hozzájárulhassanak Magyarország tudományos és kutatási-fejlesztési kapcsolatainak megerősítéséhez.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink