hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Sándor Mária a leghitelesebb

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a civil kezdeményezések és a politika viszonyát és a nyilvánosságbeli megítélését, írja a propeller.hu.

Az utóbbi időben az oktatásban, az egészségügyben és egyéb területeken jellemző civil, illetve szakmai tiltakozásokat a tíz megkérdezettből nyolc-kilenc fő követi. A civil kezdeményezések és a politika viszonyát vizsgálva kettős két rajzolódik ki. Egyrészt magas a bizalom a civil kezdeményezések iránt, hiszen a megkérdezettek majd' háromnegyede támogatja a civil lépéseket, ha a politikától nem jön határozott fellépés. Másrészt viszont a választók a politikától várják a cselekvést, hiszen háromnegyedük szerint érdemi változásokat a civilek nem tudnak elérni, és kétharmaduk szerint a politikának kell megoldania a felmerülő problémákat. Így nem meglepő az sem, hogy a megkérdezettek kétharmada szerint össze kellene fognia a civileknek az ellenzéki pártokkal, írja a lap.

Az oktatási és egészségügy konkrét szereplőit vizsgálva is hasonló kép bontakozik ki. A oktatási tiltakozásban résztvevő civil szereplőket összességében hitelesebbnek gondolják a válaszadók, mint a politikusokat. Az összes vizsgált civil szereplő hitelessége a pozitív tartományban, 50-es érték felett van, míg a politikusok közül ezt csupán a leghitelesebb kormánypárti, Pokorni Zoltán, és a leghitelesebb ellenzéki, Kunhalmi Ágnes érik el.

A legérdekesebb kutatási eredmény Sándor Máriánál található: minden vizsgált társadalmi csoportban kiemelkedő hitelességet mértek. Az egészségügyi rendszer átalakításáért tüntető nővér a pénteki akció tapasztalatai miatt egyébként úgy döntött: folytatja, közölte mások mellett a Vasárnapi Hírek.

A kutatás

hirdetés

Könyveink