hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Rusvai Miklós szerint tévedhetnek a gyorstesztek

A virológus az InfoRádióban beszélt arról is, hogy egyes gyorstesztek nem reagálnak az omikron mutáns által okozott fertőzésre.

A Neumann Labs bejelentése szerint ők Magyarországon már két esetben diagnosztizálták a két vírus együttes jelenlétét a hozzájuk beérkezett mintákban.

Rusvai Miklós virológus az InfoRádió megkeresésére elmondta: a flurona elnevezés félrevezető, hiszen szó sincs egy újfajta vírusról, főleg nem egy új mutánsról, hanem csak arról, hogy ugyanabban a páciensben egyidejűleg fertőzést okozott az influenzavírus és a koronavírus. (Az angol nyelvben az influenzára használt flu és a koronavírusra használt corona szóból lett a flurona.)

"A virológiában ez a jelenség ismert, ez a szinergista vagy felerősítő hatás. Nem újdonság, adott esetben a két vírus együttes fertőzése sokkal súlyosabb betegséggel járhat, mintha külön-külön fertőzik az embert" – mondta a szakember. Azt is kiemelte, hogy ez nem is jelenti azt, hogy mondjuk egy fluronás már egy ilyen dupla vírussal fertőzheti tovább a környezetét.

A virológust megkérdezték arról, hogy az omikron variáns valóban meg tudja-e kerülni a gyorsteszteket. Válasza szerint az új mutáns a gyorstesztek közül azokat tudja kikerülni, amelyek a tüskefehérje kimutatására vagy a tüskefehérje elleni antitestek kimutatásán alapulnak.

"Jelentősen megváltozott mind az antigén, vagyis a tüskefehérje, mind pedig az antitest, amely a tüskefehérje ellen képződik, és egyes tesztek emiatt esetleg fals eredményt adnak, de nem mind, és a PCR-tesztek továbbra is univerzálisak és alkalmazhatók" – jelentette ki a szakember. További, az érintett tesztfajtákat firtató kérdésünkre úgy válaszolt, hogy a drágább gyorstesztek általában nem veszítették el az érzékenységüket, elsősorban az egyszerűbb, olcsóbb gyorstesztek azok, amelyek esetleg nem reagálnak.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink