hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egészségpolitika

Rövidül a kórházi ápolás

Kevesebb ápolási napot számolhatnak el szeptembertől az egyes betegségek gyógyításáért a kórházak.

Ezt a korszerűbb technológiák alkalmazásával, s így a gyorsabb gyógyulással magyarázza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A módosított finanszírozási rendelet szerint azt is ellenőrzi majd, hogy például ortopédiai és traumatológiai ellátást csak az arra jogosult intézmények végeznek-e, ha mások nyújtanak be erről számlát, azt nem fizeti ki. A különféle diagnózisoknál már nem lehet elszámolni társult betegségeket, s bizonyos esetekben csak az olcsóbb, generikus gyógyszeres terápiát alkalmazhatják.

Az ésszerűsítésre szükség van, ám jobb lett volna, ha megvárják vele a kórházakban most befejezett gyógyítási költségelemzések várhatóan a jövő hónapban elkészülő összegzését. Hiszen ma a tb-apanázsnak kevés köze van a valóságos kiadásokhoz – mondta a Világgazdaságnak Fülöp Rudolf, a felmérést végző bizottság vezetője, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet főigazgatója.

Így tartja ezt Ari Lajos, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója is, hozzátéve: az ápolási napok csökkentése a visszájára fordulhat. Az OEP indoklása azért sem fogadható el, mert a korszerűbb technológiák alkalmazása drágább a kórházaknak, így a csökkentett tb-díj nem fedezi azok tényleges költségét.

Ari Lajos nem vitatja, hogy a nagyobb bevétel érdekében egyes kórházak ügyeskednek valótlanul jelentett teljesítményekkel, ám emiatt nem büntethető mindenki. Szükség lenne a jelenlegi gyógyítási szabálykönyv módosítására. Ám a szabálykönyv már elavult, a megváltozott gyógyítási technológiák miatt számos beavatkozást már nem is végeznek.

Az OEP a változtatásoktól remélt megtakarításból emelné az elértéktelenedett „lebegő” gyógyítási alapdíjat. Ezt a teljesítmények 30 százalékáért fizeti. S míg a 70 százalékért 150 ezer forint jár, a „lebegő” díj a betegforgalom növekedésével csökken, jelenleg csupán 53 ezer forint. Ám Golub Iván, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója szerint a belső átcsoportosítások nem javítanak az intézmények alulfinanszírozásán. Számítások szerint 60–60 milliárd forint hiányzik a rendszerből. Ám az méltánylandó, hogy a szeptemberi változások után is védett marad a kardiológiai, az onkológiai, a traumatológiai és a gyermek-egészségügyi ellátás után járó kiemelt tb-díjazás.

Nógrádi Tóth Erzsébet, Világgazdaság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink