hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Robbant a kórházak adóssága

Áprilisban csaknem 6 milliárd forinttal, a szokásos közel kétszeresével gyarapodva 32,4 milliárd forintra ugrott a magyar kórházak adósságállománya a Magyar Államkincstár legfrissebb adatait szerint, közölte a Napi.hu.

Március vége és április vége között nagyot ugrott a magyar kórházak adósságállománya, az egy havi növekedés meghaladta az 5,5 milliárd forintot, a legrosszabb emlékű időket idézve. A milliárdosok klubjába (milliárdon felüli tartozás) a mintegy 100 intézményből 8 jutott be.

A hónapról hónapra folyamatosan újragenerálódó adósságállomány egyértelműen az alulfinanszírozottság jele, a kórházak már 2000-es évek második felétől kezdve nem jutnak hozzá a feladataik ellátásához szükséges forrásokhoz. A rendszert évek óta a beszállítók finanszírozzák, ami számukra nehezen kezelhető és kiszámíthatatlan helyzetet jelent.

A változás érdekében a beszállítókat képviselő szervezetek az új emberi erőforrás miniszterhez fordultak, mondta a lapnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Javaslatuk, hogy 2019-től az utólagos konszolidáció helyett ezt az összeget előre építsék be a teljesítményfinanszírozásba, írja a lap.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink