hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Riadóra riadó: hőség és szmog (FRISSÍTVE: és tovább...)

Kevéssel az után, hogy a tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el, Budapest főpolgármestere a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát léptette életbe.

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója, Szűcs Somlyó Mária szerint a szmogriadó meghiretésére azután került sor, hogy a főváros levegőjének ózonszintje három egymást követő óra átlageredménye alapján, négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre - tette hozzá. A szakemberek azt ajánlják , hogy 12 és 18 óra között senki ne szellőztessen és lehetőleg ne tartózkodjon a szabadban - közölte a kommunikációs igazgató.

A főpolgármester arra kér mindenkit, hogy részesítse előnyben a tömegközlekedést, a termelőüzemek működtetői mérsékeljék az úgynevezett ózonelőanyagok kibocsátását, mérsékeljék a szénhidrogén-kibocsátással járó tevékenységet, például a bitumenolvasztást, festést, mázolást.

A közlemény szerint, az ózonszint emelkedését az ózonelőanyagok jelenlétén túl az intenzív napsugárzás, a magas hőmérséklet, a vegetációs időszakban a növények által fokozottan kibocsátott szerves vegyületek és a szélcsendes időjárás segítik.

Az országos tisztifőorvos közleménye szerint a következő napokban tovább erősödik a felmelegedés. A napi középhőmérséklet a 27 fokot is meghaladhatja. Ezért az országos tisztifőorvos a korábban kiadott másodfokú hőségriasztást péntek 0.00-tól harmadfokúra, „hőségriadó” szintre emeli, ezzel együtt kedd 24.00 óráig meghosszabbítja.

 

FRISSÍTÉS (2015.08.11. 18:07):
Az újabb időjárás-előrejelzéseket figyelembe véve az országos tisztifőorvos a korábban kiadott harmadfokú hőségriadót 2015. augusztus 16. (vasárnap) 24.00 óráig meghosszabbította.

 

 

 

(forrás: ÁNTSZ, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink