hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Rezsicsökkentést várnak a segédeszközöknél is

Minden objektív feltétel adott ahhoz, hogy öt százalékra mérsékeljék a gyógyászati segédeszközök áfáját – írja az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége véleménye alapján a Magyar Idők.

Magyarország gazdasági fejlődése, az általános forgalmi adó (áfa) bevételek folyamatos emelkedése lehetőséget ad egy újabb lakossági rezsicsökkentésre, mégpedig immár a támogatott gyógyászati segédeszközök (gyse) terén. Ha ugyanis a kormány itt is öt százalékra mérsékelné az áfát, akkor többek között a botokhoz, a kerekesszékekhez, a speciális kötszerekhez, a vércukormérőkhöz, a pelenkákhoz és a hallókészülékhez is olcsóbban juthatnának hozzá a betegek – állítja az gyógyeszközök gyártóit és forgalmazóit tömörítő Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége (OSZ).

A szövetség évek óta szorgalmazza a 27 százalékos áfa öt százalékra mérséklését, eddig hiába, annak ellenére, hogy már a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és partnerszervezetei is a gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentését kezdeményezték. A kormányzati szereplőkkel ugyan januárban már volt ez ügyben egy tárgyalási forduló, ahhoz azonban, hogy az érintettek kérésének megfelelően 2019-től mérsékeljék az áfát, már a jövő évi költségvetés tervezése előtt, vagyis nagyon rövid időn belül meg kell születnie a megegyezésnek.

Magyarországon becslések szerint 1-1,2 millió ember szorul tartósan vagy átmenetileg gyógyeszközök használatára. Az OSZ-nél azt is fontosnak tartják hangsúlyozni: az áfacsökkentés lehetőséget teremtene arra, hogy a gyógyeszközgyártók és -forgalmazók emeljék bizonyos termékeik árát. Erre ugyanis 2003 óta, tehát immár 15 éve nem volt módjuk a támogatott termékek körében. Az ágazatban mintegy 460, jellemzően kis- és középvállalkozás működik, körülbelül 3800 munkavállalót foglalkoztatva, írja a lap.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink