hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Szükség van a közös fellépésre?

Rezidensek a parlament előtt lévő javaslatról

Közel ezer rezidens töltötte ki a Magyar Orvosi Kamara Szakorvosjelölti Csoport által összeállított kérdőívet, melynek célja a rezidensek véleményének felmérése volt a parlamenti tárgyalás alatt álló egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezetről.

Közel ezer rezidens töltötte ki a Magyar Orvosi Kamara Szakorvosjelölti Csoport által összeállított kérdőívet, a parlament előtt lévő egészségügyi törvénytervezetről. Mint írják:

A beérkezett válaszok alapján elmondható, hogy

  • a rezidensek több, mint 95 százaléka nem ért egyet a megyei központi kórházak és városi telephelyeik közötti szabad rotáció (vezénylés) rendszerének bevezetésével, a humánerőforrás-hiány csökkentése miatt,
  • több, mint 80 százalékuk szenvedett hátrányt, amiatt mert az elmúlt években, a pandémiat alatt áthelyezték és a szakképzése nem a megfelelő ütemben haladt.

A rezidensek 94 százaléka nem ért egyet a bércsökkentés rendszerének bevezetésével. 85 százalék gondolja úgy, hogy a teljesítményértékelés csak objektív szakmai szervezetek által jóváhagyott rendszer alapján történhet.

A szakorvosjelöltek 92 százaléka tiltakozik a közreműködői szerződések rendszerének felszámolása ellen. A rezidensek 95 százaléka azt válaszolta:a közreműködői szerződések rendszerének felszámolása negatív hatással lesz az egészségügyi ellátásra, betegbiztonságra.

A fiatal kollégák 98 százaléka szerint a parlament előtt lévő javaslat elfogadása esetén szükség van az orvostársadalom közös fellépésére. A szakorvosjelöltek több, mint 95 százaléka szerint a tervezett változásoknak számos eleme van, amely a külföldi munkavállalás irányába terelheti a fiatal orvosokat.

A rezidensek 73 százaléka szerint az önként vállalt többletmunka szerződések felmondásának letétbe helyezése hatékony nyomásgyakorlási eszköz lehetne, közli a MOK honlapja.
hirdetés

Könyveink