hirdetés
2019. december. 08., vasárnap - Mária.
hirdetés

Rétvári: több pénz jut az egészségügyre jövőre

A 2020-as költségvetésben nem csupán a családok támogatására jut magasabb, két és félszer akkora összeg, mint 2010-ben, de több pénzt fordítanak az egészségügyre, az oktatásra és nyugdíjra is – emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Rétvári Bence a korlátozottan sajtónyilvános eseményen azt mondta, az egészségügyre 184 milliárd forinttal nagyobb összeg jut, mint idén. Ennek legjelentősebb, 82 milliárdos tételét béremelések teszik ki, hiszen jövőre januárban és novemberben is nőnek majd a szakdolgozói fizetések. Az ápolók először 14, majd 20 százalékkal kapnak többet. A szakdolgozók béremelése egy hosszabb folyamat része, hiszen az elmúlt négy év során 64 százalékkal nőtt az érintettek fizetése – mondta az államtitkár.

Úgy fogalmazott, hogy az orvosok esetében is érezhető volt az illetmények növekedése: az ő alapbérük 207 ezer forinttal lett magasabb. A 2020-as költségvetés több mint kétszer akkora összeget tartalmaz bér jellegű kiadásokra az egészségügyben, mint a 2010-es, 2022-ig pedig további ápolói fizetésemelések lesznek – jelentette ki Rétvári Bence. Azt mondta, hogy a szektorra 2010 óta biztosított költségvetési és pályázati többletforrásoknak köszönhetően 91 kórház tudott részben vagy egészében megújulni, 54 rendelőt és 104 mentőállomást renováltak, 23 új rendelőt és 31 új mentőállomást építettek, valamint elindították az Egészséges Budapest Programot.

A 2020-as költségvetés számol továbbá azzal, hogy ha a gazdaság teljesítménye úgy alakul, nyugdíjprémiumot tudjanak fizetni. Ilyet először 2017-ben folyósítottak, legfeljebb 12 ezer forintos összegben, majd 2018-ban 18 ezret lehetett kapni. Nyugdíjprémiumra 20 milliárd forint szerepel a 2020-as költségvetésben, hogy az idősek is részesüljenek a gazdaság többletteljesítményéből – ismertette Rétvári Bence.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink