hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Rendszerszintű átalakításra lenne szükség az onkológiában

Csúcsra van járatva az ellátás az onkológiában, ebből aztán bármikor, bárhol kialakulhatnak ellátási problémák – mondta a Népszavának egy szakértő.

Poller Imre egészségügyi szakértő korábban sugárterápiás orvosként maga is aktívan gyógyította a rákbetegeket.

A hazai onkológiai ellátás vezető intézetébe eleve nagyon sok beteg kerül. A páciensek egy része csak akkor hiszi el, hogy jó ellátást kap, ha itt kezelik, másokat meg a rendszer egyenetlenségei juttatnak el idáig. Akkor is, ha egyébként ugyanezt a kezelést a lakóhelyükhöz közelebb is megkaphatnák. Az is idehozza az embereket, hogy bizonyos gyógyszerekhez a betegek csak az intézet orvosai által felírt vények ellenében juthatnak hozzá. Pedig gyógyszert írni szakorvosi javaslatra elvben a háziorvos is tudna.

Az itt dolgozó orvosokra jóval több váratlan feladat jut, mint amennyit normálisan el lehetne látni. Elég, ha egy nap tízzel több „nem várt” páciens jelenik meg egyszerre, vagy egy specialista bármi miatt nem tud bejönni – máris borul a rendszer.

Az említettekből fakadó problémák kezeléséhez már nem is elég csak a pénz, rendszerszintű átalakításra lenne szükség – mondja a Népszavának Poller Imre. Szerinte újra kéne gondolni a betegutakat, a terápiára jogosult intézmények körét, és az országos intézetbe csak azoknak kellene eljutniuk, akiket valóban csak itt lehet ellátni.

Az onkológiai intézet klasszikus elvek szerint készült épülete nem alkalmas ilyen sok járóbeteg ellátására. Alapvetően annak idején fekvő ellátásra tervezték, nagyon hiányzik egy olyan ambulancia, ahonnan a beteg csak akkor léphetne be a kórház egyéb területére, ha ágyhoz kötött ellátásra szorul.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink