hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Rendszeresen késik a doktoranduszok ösztöndíja Szegeden

Halász Noémi, a Szegedi Tudományegyetem PhD-hallgatója nyílt levelet tett közzé Facebook-oldalán, amelyet a Mérce idéz.

A nyílt levélben a szerző arra szólítja fel Stumpf István kormánybiztost és az egyetem új kuratóriumát, hogy az egyetem rendszeresen utalja el a doktoranduszok nettó 140, illetve 180 ezres havi ösztöndíját.

A levélben az áll, az elmúlt huszonnégy hónapban tizenegyszer késett az ösztöndíj, ezzel jelentős megélhetési problémákat okozva a hallgatóknak. Amint Halász Noémi írja:

„Számla, törlesztő, bevásárlás, gyógyszerkiváltás, rezsi…Ezeket valahogy be kell fizessük és a főbérlő, a bank, a bolt nem éri be azzal a válasszal, amit mi szoktunk kapni: „nem tudjuk, de majd valamikor megy az utalás”. […] Persze rá lehet vágni, hogy „úgyis tudjátok, hogy nem jön időben, készüljetek úgy”… Na de kérdem én 140 000/180 000 Ft-os PhD ösztöndíjból, hogyan lehet félretenni ilyen infláció mellett? Illetve mire készüljek? 1 napot vagy 2-t fog késni, esetleg 1 egész hetet? Mindre volt már példa. Melyikre készüljünk?”

Augusztus hónapban sem érkezett meg a tervezett  időben, tizedikén az ösztöndíj. A késésekről nem kapnak tájékoztatást a hallgatók, így készülni sem tudnak rá. Az oktatóknak, dolgozóknak, BSc és MSc hallgatóknak időben elküldik a pénzt, a doktoranduszoknak nem.

A PhD-hallgatók Halász Noémi elmondása szerint „gyomorgörccsel várják” a fizetés esedékes napját, a tizedikét. Egyes karokon elérhetők olyan kiegészítő projektek vagy ösztöndíjak, amikből félre tudnak tenni, de ezek nem mindenki számára adottak, az alapösztöndíj pedig annyira alacsony, hogy abból képtelenség félretenni.

Februárban az egyetemen lehetőség volt Stumpf István, felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztost kérdezni a modellváltással, azaz alapítványosítással felmerülő kérdésekről. Halász Noémi kérdést küldött be a kormánybiztosnak arról, miért nem érkeznek meg a doktorandusz ösztöndíjak időben. Kérdése nem került felolvasásra, de azt ígérték, hogy e-mailben választ kap majd rá. A levél írója akkor az időbeli korlátoknak tudta be, hogy kérdése nem került napirendre és várta a választ e-mailben, ami azonban mai napig nem érkezett meg.

Elhangzott viszont egy kérdés az ösztöndíj emeléséről, arról, hogy tervezik-e a bérminimumhoz igazítani azt. Stumpf István válaszában elismerte a problémát és kijelentette, hogy az egyetemi utánpótláshoz valóban javítani kell a PhD-hallgatók körülményein. Hozzátette, eddig csak az oktatók bérrendezésére volt „kapacitás” – írja a Mérce.

(forrás: Mérce)
hirdetés

Könyveink