hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Reform a koronavírus-járványban

A Pulzus Kutató friss, a Napi.hu számára készített közvélemény-kutatásából kiderül, a lakosság jelentős része nem ért egyet a változtatások időpontjának megválasztásával.

A szakértőkkel ért egyet a magyarok nagyjából fele, a Pulzus Kutató friss közvélemény-kutatásában megkérdezettek 54 százaléka ugyanis úgy vélte, az egészségügyi reformnak nem járvány közepette lenne itt az ideje. Csaknem minden negyedik válaszoló ezzel ellentétben azon az állásponton volt, hogy a jelenlegi időszak is megfelel az átalakításra, amely már régóta esedékes.

Máshonnan közelítve, de szintén egyetértett azzal, hogy a mostani időszak is alkalmas a reformra a válaszolók 17 százaléka, ők úgy érzik, hogy a magyar egészségügy már annyira lepusztult, hogy nincs hova tovább romlani az ellátásnak. Egy kisebb csoport, a válaszolók 6 százaléka szerint pedig egyenesen ideális az időpontválasztás, ilyenkor ugyanis könnyebbnek tartják a megvalósítást.

Míg a nők 55 százaléka szerint nem helyes, hogy járvány közepette fogtak hozzá az átalakításhoz, és csak 22 százalékuk értett egyet a lépéssel, mondván, az már régóta esedékes volt, a férfiak 53 százaléka minősítette helytelennek a reform időpontját, míg 24 százalékuk egyetértett vele.

Nagyobb különbség mutatkozott válaszolók életkora szerint a válaszadásban. A legidősebbek közül helyeselték a legtöbben (29 százalék) az egészségügy járvány közbeni átalakítását, a középkorúak csoportjában pedig a helytelenítők aránya volt a legnagyobb  (57 százalék). Ugyanebben a korosztályban voltak a legtöbben  (8 százalék) azon a véleményen, hogy ilyenkor a legkönnyebb a megvalósítás.

A felmérés eredménye szerint a középkorúak vélekednek legnagyobb arányban (19 százalék) lesújtóan az egészségügyről, amely szerintük már annyira lepusztult, hogy nincs hova romlania az ellátásnak. A legidősebbeknek ezzel szemben 15 százaléka állította ezt. A legkevésbé iskolázottak 47 százaléka helytelenítette a reform idejének megválasztását, az érettségizettek 63, a diplomások 61 százaléka vélekedett így. Ezzel párhuzamosan az alapfokú végzettségűek helyeselték legnagyobb arányban (28 százalék) a járvány közbeni átalakítást, amivel a diplomásoknak csak a 15, az érettségizetteknek a 18 százaléka ért egyet.

A  járvány alatt elindított reformot a budapestiek kiugróan nagy arányban (67 százalék) helytelenítik, és a fővárosiak azok, akik közül a legkevesebben (15 százalék) helyeslik az időpontválasztást.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink