hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Program a korai felismerésért és beavatkozásért

A kora gyermekkori intervenció fejlesztése érdekében 5,7 milliárd forintos költségvetésű program indul – közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Szegeden, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának (MGYT) nagygyűlésén.

A koraszülések aránya jelenleg 8-9 százalék, a 2011-es adatok szerint mégis csupán nyolcezer hat éven aluli kisgyermek részesült korai fejlesztésben – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az MGYT ma kezdődő, háromnapos ülésének megnyitóján. Az MTI tudósítása szerint az államtitkár hozzátette, bár nem lehet tökéletes párhuzamot vonni a két csoport között, a statisztikák szerint a sajátos nevelési igényű gyermekek aránya az első osztályba lépéskor évről évre növekszik, jelenleg 5 százalék. Az érintettek annak ellenére nem kapják meg a hatékony ellátást, hogy a kora gyermekkori intervencióban részesülők 15 százaléka hároméves korára, 30 százaléka pedig ötéves korára „problémamentessé” válik.

5,7 milliárd forintos program indul annak érdekében, hogy minél több érintett gyermek hozzájusson a megfelelő ellátáshoz. A korai felismerés érdekében egységes mérési értékelési rendszert dolgoznak ki, a szolgáltatások hozzáférésének javításával pedig csökkentik a regionális különbségeket. A képzési programok, fejlesztések mellett azonban szemléletváltozásra is szükség van azért, hogy a családok felismerjék, foglalkozni kell ezzel a problémával, és ne érezzék megbélyegzettnek gyermeküket.

A konferencián tartott előadásában Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár kifejtette, a következő években is folytatódnak a gyermekegészségügyet érintő fejlesztések. 2,5 milliárd forintos program indul a meddőség megelőzéséért, 10 milliárd forint áll rendelkezésre a gyermekek sürgősségi és baleseti ellátásának fejlesztésére, 6 milliárd forintot fordítanak a gyermek- és ifjúságpszichiátria, az addiktológia és a mentálhigiénés ellátórendszer feltételeinek javítására. Elsősorban rendelőhelyiségek rekonstrukciója, gép- és műszerbeszerzés, az informatikai rendszerek korszerűsítése valósulhat meg  az egészségügyi alapellátás infrastruktúrafejlesztésére szánt 22,272 milliárd forintos pályázati keretből.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink