hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Preventív szemlélet az egészségnevelésben

A Debreceni Egyetem (DE) Klinikai Központján (KK) belül működő Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) országosan egyedülálló, komplex iskola- és óvoda-egészségügyi programja kulcsfontosságú szerepet tölt be Debrecen egészségmegőrző tevékenységében.

A DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetében 12599 gyermek tápláltsági, mozgásszervi állapotát mérték fel, valamint szemészeti, fogászati és kardiológiai vizsgálatát végezték el a szakemberek a 2021/2022-es tanévben.

Az összesített eredmények alapján a debreceni iskoláskorú gyermekek 16 százaléka túlsúlyos, 72 százalékuknál mutattunk ki kisebb-nagyobb mozgásszervi eltérést. A 2. évfolyamban megvizsgált diákok 22 százalékánál tapasztaltunk szemészeti problémát, ez a szám a 12. évfolyamnál pedig már elérte a 32 százalékot. A vizsgálataink szerint már a 18 évnél fiatalabb diákok egészségi állapotára is hatással van a stressz és a mozgásszegény életmód, 5,7 százalékuk küzd magas vérnyomással – sorolta az iskola- és óvoda-egészségügyi szűrőprogram eredményeit Papp Csaba, a DE KK DAEFI igazgatója. Kiemelte: az ingyenes, komplex vizsgálati program segítségével több esetben sikerült kiemelni olyan fiatalokat, akik tudtukon kívül súlyos egészségi problémával küzdöttek. A DAEFI szakembereinek hatékony munkáját folyamatosan fejlődő technikai háttér támogatja, ez ad lehetőséget arra, hogy a következő időszakban tovább szélesedjen a szűrővizsgálatok köre.

A DAEFI vizsgálati programja mintaprojekt, amely a város és a Debreceni Egyetem sikeres partnerségének eredménye – jelentette ki Papp László polgármester a DE Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Pósa utcai központjában tartott tájékoztatón. A városvezető azt mondta: Debrecen gondoskodó város, a 2022-ben nyújtott 100 millió forintos támogatáson túl a következő költségvetési időszakban az önkormányzat még jelentősebb összeggel kíván hozzájárulni a település egészségmegőrző programjához és az egészségügyi alapellátást végző szervezet hatékony működéséhez.

(forrás: Debreceni Egyetem)

cimkék

hirdetés

Könyveink