hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

PIC-bezárás: megoldást vár az Emmi-től a kormány

A kormány elvárja az Emmi-től és az egészségügyért felelős államtitkárságtól, hogy mindenütt biztosítsák a magas szintű ellátást.

A kormány azt az elvárást fogalmazza meg az egészségügyért felelős államtitkárság felé, hogy minden városban magas színvonalon biztosítsa az egészségügyi ellátást – fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arra a kérdésre, hogy terveznek-e lépéseket amiatt, hogy december 15-én – várhatóan két hétre – bezár a Honvéd kórház Perinatális Intenzív Centruma (PIC).

Senkit, sehol, semmilyen hátrány nem érhet az egészségügyi ellátás során, a PIC osztályokon sem – tette hozzá a politikus, leszögezve, hogy a kabinet azzal számol, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az egészségügyért felelős államtitkárság a kormány ezen útmutatásának megfelelően jár el.

Napirenden van a kórházak konszolidációja, és ez a későbbi kormányüléseken is terítékre kerül – válaszolta az adósságrendezést firtató kérdésre Gulyás Gergely. Hangsúlyozta, készen állnak az elmaradások rendezésére, de csak abban az esetben, ha az eladósodott szolgáltató megfelel a gazdálkodás szabályainak. Amennyiben nem, annak személyi következményekkel kell járnia. A konszolidáció részleteiről a december 12-ei kormányülést követően ígért beszámolót a kabinetminiszter.

Üdvözlendő és követendő példának nevezte a miniszter az egyházi kórházak együttműködéséről szóló korábbi hírt, amely szerint az ellátásban már résztvevő intézményeket összefogó Egyházi Kórházak Egylete tapasztalataikkal segítik a készülő, rehabilitációs és krónikusellátást nyújtó evangélikus, valamint a vidéken általános, nagy ellátóként megjelenő görögkatolikus egyház intézményének kialakítását, valamint ápolóképzés indítását is tervezik.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón az is elhangzott, a munkaidő-szervezéssel kapcsolatos szabályok módosítását kizárólag abban a formában támogatja a kormány, ha a munkavállaló beleegyezik munkaidő-keretes elszámolás esetén 400 óra túlmunkába. Mint arról a MedicalOnline-on elsőként hírt adtunk, a nagy érdekképviseletek mellett a Magyar Orvosok Szakszervezete is tiltakozott az ellen a törvénymódosítási javaslat ellen, amelyet múlt héten nyújtott be Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf, és amelynek alapján a jelenleg 250 óráról 400 órára növelnék az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő mértékét.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink