hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Pénteken jön a logopédia napja

Fórumokkal, interaktív programokkal, beszédszűréssel és tanácsadással várják az érdeklődőket a logopédia európai napja alkalmából, március 6-án.

Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója a rendezvény tájékoztatóján arról beszélt, hogy sokkal kevesebb logopédus szakember dolgozik és sokkal kevesebb ember jut ellátáshoz, mint ami indokolt lenne, de az európai nappal fel lehet hívni a figyelmet az ellátás ezen fontos szegmensére.

Fehérné Kovács Zsuzsanna, a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének elnöke szerint idén a rendezvény a szerzett idegrendszeri zavarok miatt kialakult beszédzavarok köré épül. Mint mondta, kétszázezer embernek kellene valamilyen formában terápiát nyújtani, közülük 40-50 ezren vannak azok, akiknek a beszéde is akadályozott.

Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat megbízott főigazgatója elmondta, a szakszolgálat szakemberei évente negyvenezer gyermeket szűrnek, a tapasztalatok szerint évről évre nő azok száma, akik valamilyen ellátást igényelnek, nagyjából a megvizsgált gyermekek fele. Mint az MTI-nek elmondta, napjainkra igen jól fejlett az orvosi diagnosztika és eszközpark, ez is az egyik oka, hogy több gyermeket szűrnek ki a vizsgálatok alatt.

A szülőknek akkor kell aggódniuk, ha a gyerek 2,5 éves kora körül még nem beszél, ekkorra ugyanis a gyerek már rendelkezik szókinccsel, ötven aktív szót használ. Óvodás korban arra érdemes figyelni, hogy a gyerek hogyan fejezi ki magát, a nyelvtani szabályokat viszonylag jól alkalmazza, jó szövegértéssel. Hozzátette, ha a szülőnek bármi aggálya lenne, a pedagógiai szakszolgálat tagintézményeihez fordulhat. A logopédia európai napja alkalmából a szakszolgálat 24 tagintézménye nyílt nappal várja a szülőket, pedagógusokat és szakembereket, ahol fórumokkal, interaktív programokkal, beszédszűréssel és tanácsadással fogadják az érdeklődőket.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink