hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Pécsi vesztegetés: az ítélőtábla módosít

A Győri Ítélőtábla a napokban megváltoztatta a Győri Törvényszék azon végzését, amellyel kizárta a pécsi egyetemi vesztegetési perből az első és a kilencedrendű vádlott védőit, akik így meghatalmazott védőként részt vehetnek az eljárásban.

Ferenczy Tamás bíró-szóvivő az MTI megkeresésére kifejtette: a döntés indokolásában az olvasható, hogy bár az említett vádlottak a vádirat szerint társtettesként követték el a csalás bűntettét, egymásra mindeddig terhelő vallomást nem tettek, így az eljárás jelenlegi szakaszában a védői kizárást indokoló konkrét érdekellentét nem tárható fel.

Az április elején benyújtott, több mint 16 ezer oldalnyi vádiratban az áll, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda által 2010 tavaszán indított nyomozás adatai szerint a vádlottak bűnszervezetet alkotva, csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak.

A Pécsi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője május végén azt közölte az MTI-vel: a táblabíróság elfogultsága indokolja, hogy az ügyet illetékességi területükön kívül tárgyalják. A Győri Törvényszék néhány nappal a per szeptember 18-i kezdete előtt hozta meg kizáró döntését, amely közvetve az eljárás érdemi részének tolódását is okozta, az első napon derült ki ugyanis, hogy az első rendű vádlott két másik védőjének egyike visszaadta megbízását, a másiknak pedig a vádlott mondott fel, így jogi képviselet híján közel két héttel később, október elsején indulhatott el az eljárás.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a kizárás hírét kommentálva úgy nyilatkozott: egyértelműen téves döntés született. Mint mondta, van két büntetőeljárási szabály, ezeket a jelek szerint a bíróság "összetévesztette", és a tényállást is pontatlanul idézte. Ez a tévedés pedig "súlyosan érinti a vádlott védekezéshez való jogát".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink