hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Partvonalra szorult a kórházi rehabilitáció

Novemberben, de különösen decemberben drasztikusan csökkent a kórházban fekvő krónikus betegek száma, derül ki a 444.hu összeállításából.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb adatai a 444.hu szerint elég világosan megmutatják, hogy mi volt az ára annak, hogy a magyar egészségügy el tudja látni a legsúlyosabb állapotban lévő covidos betegeket a második hullám csúcsán. 

Novemberben, de különösen decemberben drasztikusan csökkent a kórházban fekvő krónikus betegek száma. A krónikus ágyak kihasználtsága sokkal jobban visszaesett, mint a tavaszi ágykiürítéseknél.

Az év első két hónapjában még a tavalyival szinte teljesen megegyező volt az ágykihasználtság a krónikus fekvőbeteg-szakellátásban. 

Márciusban, a járvány megjelenésekor már jelentősen csökkent, az áprilisi ágykiürítésre pedig már bezuhant az ágykihasználtság, májusra a 2019-es felét sem érte el. Ezután emelkedni kezdett, de meg sem közelítette az egy évvel korábbi számokat.

A második hullámban novemberben kezdődtek meg az átvezénylések az egészségügyben a súlyos állapotban lévő covidos betegeket ellátó intenzív osztályokra, mert ott már kevés volt a szakszemélyzet. Ekkor döntött úgy a kormány, hogy a tavaszhoz hasonlóan elhalasztják a nem életmentő műtéteket is annak érdekében, hogy orvosok és nővérek szabaduljanak fel, akik be tudnak segítsenek az intenzív osztályokon. Decemberre a kórházak krónikus ágyainak kihasználtsága 35 százaléka alá esett (2019 utolsó hónapjában majdnem 80 százalék volt.)

A NEAK adatai szerint a krónikus fekvőbeteg-szakellátásban 24 656 ágy volt decemberben. Ennek mindössze 34,62 százalékát foglalták el, az 8 535 ágy. (Ez nem ennyi beteget jelent.)

Egy évvel korábban, 2019 decemberben nagyobb volt a teljes krónikus ágykapacitás is (majdnem 2000-rel), a több ágy ráadásul jóval nagyobb százaléka volt kihasználva: az akkor összesen 26 421 krónikus ágy 79,31 százaléka (20 954) volt foglalt.

A különbség óriási: 2020 decemberben 12 419 ággyal kevesebbet használtak a krónikus fekvőbeteg-szakellátásban, mint egy évvel korábban.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink