hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ösztöndíjas program és pályázatok szakdolgozóknak

Világszerte május 12-én ünneplik az ápolók nemzetközi napját annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja, aki a betegápolás etikai alapjainak megteremtése mellett küzdött az ápolói hivatás képviselőinek anyagi és erkölcsi elismeréséért is.

A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014-ben az Országgyűlés február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna, az 1848–49-es szabadságharc tábori kórházainak főápolónője születésének évfordulóját a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította, emlékeztet a szaktárca.

Mint azt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben a többi közt közlik: a szakdolgozók élet-és munkakörülményeinek további javítása érdekében a 2014-2020. évi időszak uniós fejlesztési konstrukciói keretében több pályázatot írnak ki.  Az ágazati humánerőforrás-fejlesztési célkitűzésekkel összhangban döntés született a korábban meghirdetett Felzárkóztató egészségügyi ápoló szakképzési program c. EFOP kiemelt projekt több, mint 1,8 milliárd forint összegű támogatásáról. A program célja az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó, régi típusú, általános ápoló és általános asszisztens szakképesítésű, de további szakképesítéssel nem rendelkező egészségügyi szakdolgozók képzettségének szintre hozására, és az OKJ-s ápolói képesítés megszerzéséhez szükséges képzések biztosítására.

Az ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas program indulhat a szakdolgozói munkakör népszerűsítésére.

A közlemény szerint "az egészségügyet érintő fontos kérdésekben az ágazat szereplőivel közösen lehet eredményeket elérni. Éppen ezért az Egészségügyért Felelős Államtitkárság folyamatosan egyeztet az ágazati reprezentatív szakszervezetekkel, az érdekvédelmi szervezetekkel és a kamarákkal az egészségügyi szakdolgozók és orvosok többlépcsős, több évre szóló bérfejlesztéséről. Európában is egyedülálló az az együttműködés, amely a reprezentatív szakszervezetek és szövetségesei, valamint a kormány közötti párbeszédet jellemzi." A következő bértárgyalási fordulóra ma lesz.

hirdetés

Könyveink