hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Orvosolni kellene a háziorvosok hiányát

Ha nem történik sürgős beavatkozás, a jelenleginél még kevesebb lesz a háziorvos Magyarországon, amire még a kormány által elfogadott jelentős béremelés és a háziorvosi praxisok kialakítása sem nyújthat megfelelő válaszlépést, írja az Index.

A legutóbbi adatok szerint 652 betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon, összesen 477 településen,  míg ez a szám február elején 609 volt, összesen 458 településen. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 280 volt, a nyári hónapban nyolc praxis szűnt meg. A betöltetlen praxisokból 24 közel 15 éve, 60 több mint 10 éve, 160 pedig több mint 5 éve betöltetlen – derül ki a Gazdaságkutató Intézet (GKI) kutatásából

A 6350 magyar háziorvosi praxis közül nagyságrendileg minden tizedik betöltetlen, és gyakran éveket kell várni, mire új orvosa lesz a településnek. A betöltetlen praxisok növekvő számának az egyik oka, hogy a háziorvosok nyugdíjba mennek, nincs aki átveszi a praxisukat, mert utánpótlás az nincs, válaszol röviden Molnár László arra a kérdésre, miért nincs elég háziorvos a településeken. A kutató hozzátette: az adatok szerint a háziorvosok átlagéletkora 58-59 év körüli. Ezt a folyamatot a koronavírus elmúlt másfél éve csak felgyorsította – tette hozzá Molnár László –, mivel a veszélyeztetett, 65 év feletti korosztályba tartozó háziorvosok egy része nem tért vissza dolgozni.

Egy-egy orvosra átlagosan 43 beteg jut naponta, egy betegre átlagosan maximum 12 perc jut. Megyei szinten a legtöbb háziorvos (75) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, szintén magas ez a szám Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, ahol 54, illetve 48 háziorvost keresnek. Átlag feletti volt ez a szám Budapesten, Fejér, Bács-Kiskun és Békés-megyék esetében is. A legkevesebb, 16 betöltetlen praxis Komárom-Esztergom megyében volt.

Jelenleg 126 praxisközösség működik, 600 körüli praxissal. Ezeket a praxisokat korábban a Svájci Alap és az Európai Unió támogatta (3,6, illetve 7,6 milliárd forinttal), 2019-től költségvetési forrásból 8,6 milliárd forinthoz juthatnak. A GKI kutatója elképzelhetőnek tartja, hogy átalakítják az ellátási körzeteket, és a kormány egy-egy körzet alá több települést von be, vagyis nagyobb ellátási körzeteket hoznak létre, közli a lap.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink