hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Realitás projekt

Orvosokkal táratná fel a valós helyzetet az orvosi kamara

A 444 úgy értesült, hogy az orvosi kamara orvosok beszámolóit tervezi megjelentetni arról, milyen problémákat okoz a kórházakban a járvány.

Dr. Svéd Tamás, a MOK titkára megerősítette a hírt. Mint mondta, meg szeretnék mutatni, mi a valós helyzet a kórházakban, egyrészt valós küzdelmük bemutatásával is megbecsülve az ott dolgozókat, de a közvéleménynek és az illetékeseknek is tudniuk kell a problémákról. “Egy jól működő rendszerben igyekeznek a hibákat kijavítani, hogy azok ne forduljanak elő többet."

Svéd szerint a kamara partneri viszonyra törekszik az egészségügyi vezetéssel, mivel azt több ponton is hiányolják. Felvetésünkre, hogy a "realitás projekt" munkanevű kezdeményezés arra utal, hogy az egészségügyi intézmények és a szaktárca között nem kielégítő az információáramlás, Svéd azt válaszolta, hogy az egészségügyben “closed loop”, azaz zárt visszacsatolású kommunikációra van szükség. 

“Ideális esetben alulról jelentik, hogy problémát észlelnek, fentről jön a visszajelzés, hogy megkapták a jelzést, majd egy újabb arról, mit tettek a hiba kijavítása érdekében, végül ismét egy a működés szintjéről, hogy a probléma megfelelően megoldódott-e. Ehelyett jelenleg a folyamat nagyon gyakran az első lépcső után megáll, a kamara például jelzéseket, javaslatokat készít és küld, akár a járványügyi védekezés, akár az új egészségügyi jogviszonyt szabályozó törvény kapcsán, de sokszor arról sem érkezik visszajelzés, hogy sikerült-e megtalálni a megfelelő célszemélyt, aki intézkedni tudna.”

A napokon belül felálló rendszerben az orvosok akár nevük publikus vállalása nélkül is küldhetnek beszámolókat, erősítette meg Svéd. Mint mondta, nem az a cél, hogy az orvosok álneves emailcímeket hozzanak létre, hanem hogy ne kelljen félniük. A MOK annyit vállal, hogy a beérkező információkat úgy kezelik, hogy azok forrása ne legyen visszafejthető. De, mint mondta, nem is egyes kórházak osztályok pellengérre állítása a cél, hanem az általános rendszerkép és hibák bemutatása.

A MOK-nál most épülő, eleve meghökkentő rendszer kuriózuma, hogy publikálás előtt az orvosi kamara a saját informális csatornáin keresztül le kívánja ellenőrzi a beszámolók hitelességét, hogy a felületét ne lehessen provokációra, valótlanságok terjesztésére használni.

A teljes információ

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink