hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Orvosi pálya

A munkám szinte hobbi a magyarországi viszonyokra visszatekintve, korántsem annyira megerőltető, írja a Népszavában egy Németországban dolgozó magyar orvos.

A legutóbbi magyarországi munkahelyemen, 2009-ben nettó 158.000 forintot kaptam, főállásban. Ez több volt, mint a kollégáim bére, mivel három gyermekünk volt. Amikor a negyedik gyermekünk megszületett, GYED-et kaptam még két évig. 107.000 forintot. 2012-ben, amikor a GYED lejárata közelgett, már nagyon aggódtam, mivel az előző munkahelyemen felmondtak, kilátásban sem volt semmi. Normál orvosi munkát (8-10 óra naponta, ügyelet) nem tudtam volna végezni, mivel segítségünk nem volt. Így kapva kaptam a lehetőségen, amikor egy háziorvosi praxisban, Németországban állást kínáltak: nem érdekelt semmi más, csak az ígért bérezés lebegett a szemem előtt, hiszen Magyarországon még a több mint duplájára emelkedett devizahitelünket sem tudtuk fizetni a jövedelmünkből.

Az interneten döbbenten olvastam, hogy majdnem 800 euró (azóta már 815-re emelték) a családi pótlék a négy gyerek után. Ez bőven több, mint otthon egy fizetés, a GYED-em és a családi pótlék volt. Egy kezdő kórházi orvos, szakvizsga nélkül 3500-4000 eurót kaphat Németországban, de szakorvosként 6-8000 eurót is lehet keresni, sőt vállalkozóként ennél is sokkal többet. De én a 4000 eurós bruttónak is nagyon örültem, különösen, hogy kezdetben igencsak törtem a német nyelvet - ennek ellenére mindenhol nagyon szívélyesek és készségesek voltak az ügyintézésnél.

Ma már egy másik munkahelyen heti három napot dolgozom, bruttó 3900 euróért, ebből 2800 eurót kapok kézhez, a négy gyerek után járó adókedvezmény miatt. Így marad időm a családra is. Arról nem is beszélve, hogy a feladat, vagyis a nap mint nap elvégzendő munka talán még kevesebb is, mint a fele annak, amihez odahaza hozzá voltam szokva.

A teljes írás

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink