hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Orvos van, nővér nincs

Magyarország problémája nemcsak az orvos, hanem inkább a szakdolgozó hiányból származhat, mondta Ónodi-Szűcs Zoltán a HírTV szerint.

Június végén átmenetileg bezárták az egyik osztályt a szegedi orvosi egyetem klinikai központjában. Szeptemberben nyitják meg újra. Olyan kevés a nővér és az ápoló, hogy a jelenlegi létszámmal nem lehetett volna kihúzni a nyarat, derül ki a HírTV összeállításából.

A szakdolgozókat nem tudták volna elengedni szabadságra, ha az osztályrész nem zárt volna be, olyan kevés létszámban dolgoznak a belgyógyászat geriátriai osztályán” – mondja Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád megyei elnöke.

A létszámhiány országos gond a magyar egészségügyben. Korábban az orvosok elvándorlása okozott zavart az ellátásban, ma már a szakdolgozóké, véli az államtitkár. „Magyarország problémája alapvetően nemcsak az orvoshiányból származhat, hanem inkább a szakdolgozó hiányból, hiszen máshol egy orvosra több szakdolgozó jut. És a mi dolgunk, hogy ezen változtassunk” – fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az államtitkár főnöke, Balog Zoltán miniszter a hónap elején a közelgő választásokat, az ellenzéket és a sajtót okolta a magyar egészségügyről kialakult közvélekedésért. „Ma sajnos a politikának, a médiának az eszköze a hamis hírek gyártása. Mindenhol lehetne olyan egészségügyet találni, amellyel aztán manipulálható a közvélemény” – jelentette múlt héten a Semmelweis-napi beszédében.

(forrás: HírTV)
hirdetés

Könyveink