hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Örülhetnek a kórházak hitelezői

A gazdasági tárcánál készülő jogszabály szerint április elseje után államosított kórház már csak költségvetési intézményként működhet – írja a nol.hu.

Mintegy 28 gazdasági (korlátolt felelősségű vagy zártkörű részvénytársasági) formában működő intézményt kellene mintegy alig másfél hónap alatt átalakítani. Köztük a nyíregyházi, a debreceni városi, az egri, a tapolcai, a szigetvári, a siklósi, az oroszlányi, a miskolci városi, a körmendi, a komlói, a jászberényi, a hévízi, a hatvani, a dorogi, a dombóvári, a ceglédi, a Veszprém megyei kórházat, valamint a szabolcsi holdingba tartozó intézményeket.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki egyben az egyik érintett kórház, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. főigazgatója szerint kétséges, hogy az átalakulás április elejéig megtörténhet, ehhez minimális három hónapra lenne szükség. A gazdasági társaság megszüntetését be kell jelenteni a cégbíróságon, értesíteni kell a hitelezőket, és a felszámolás előtt legalább harminc nappal nyilatkoztatni a dolgozókat, akarnak-e itt dolgozni az új feltételek mellett is. Az átalakítás mintegy hatezer dolgozót érint, így milliárdos költsége lehet azok felmondásának, akik nem akarnak újra közalkalmazottak lenni. Az előzetes felmérés szerint csak a veszprémi kórházban mintegy 100 ilyen dolgozó van, alkalmazásuk felszámolására 100 millió forintra lenne szükség. A végelszámoláskor rendezni kell az adósságokat is. Rácz Jenő becslése szerint a kórházi adósságállomány 20-25 százaléka a gazdasági formában működő intézményeknél halmozódott fel, ez az összeg körülbelül 8-10 milliárd forint lehetolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink