hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Országos tisztifőorvos: rendkívül súlyos a járványügyi helyzet Magyarországon

Eddig sosem tapasztalt mértékű romlás jellemzi az elmúlt napok járványügyi adatait, kiemelten fontos ezért a higiénés szabályok betartása és a védőoltás felvétele, közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília kifejtette, néhány nap alatt 5-10 ezer fővel nőtt az aktív betegek száma, az elmúlt 24 órában 6494 új fertőzöttet találtak. Mostanáig december 7-én voltak a legtöbben lélegeztetőgépen (674-en) és december 8-án a legtöbben kórházban (8045-en), de ezek az adatok most megdőltek: kórházi kezelés alatt 8270-en állnak, lélegeztetőgépen 833-an vannak. Ez súlyos terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, naponta újabb kórtermeket kell megnyitni a koronavírusos betegek számára.

Az országos tisztifőorvos elmondta, romlanak a környezetegészségügyi adatok is, a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége gyakorlatilag valamennyi nagyváros esetében nőtt, emiatt a következő napokban még nem lesz javulás, "a fertőzöttek számának emelkedésével kell számolni". Emelkedést tapasztaltak Egerben, Kecskeméten, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Tatabányán, Veszprémben és a budapesti agglomerációban: Tökölön, Biatorbágyon, Budakeszin és Százhalombattán.

Elmondta: eddig 1 047 045 ember kapta meg az oltás első adagját, és 314 485-en már a második dózist is.    Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az oltás "hamis biztonságérzetet ad", még senki ne tekintse magát védettnek. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, legalább két-három hétre szükség van, így az oltás felvétele után is szigorúan be kell tartani a higiénés szabályokat.

Müller Cecília kiemelte: az oltási stratégia változott, most már az a cél, hogy lehetőség szerint minél többen kapják meg az oltás első adagját, hiszen már az is nyújt egyfajta védettséget. Kitért arra, hogy felszabadítottak 100 ezer adag Szputnyik V vakcinát, és 120 510 adag Pfizer-vakcina is érkezett; ezek kedden kerülnek az oltópontokra. Ezen a héten a háziorvosok már AstraZenecával is olthatnak, ehhez 105 600 adag áll rendelkezésre. Csütörtöktől vasárnapig azok is megkapják az AstraZeneca-vakcinát, akiknek ez a hétvégén lett volna esedékes. Aki ebbe a körbe tartozik, üzenetet kap, és a 429 kórházi oltópont valamelyikén várják majd.

Megkezdődik a védekezésben részt vevő rendvédelmi dolgozók és katonák beoltása is, közölte. Az országos tisztifőorvos arra kérte az oltásra előjegyzetteket, hogy már kitöltve vigyék magukkal a vakcinainfo.gov.hu oldalról letölthető beleegyező nyilatkozatot.

Adategyeztetésre a 1818-as telefonszám hívható, mondta, hozzátéve azonban, hogy olthatóságról csak a háziorvost, a kezelőorvost vagy az oltóorvost lehet kérdezni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai arra, hogy kinek melyik oltóanyag megfelelő, nem adnak, nem is nem adhatnak felvilágosítást.

Müller Cecília a romló járványügyi adatok miatt nyomatékosan arra kért mindenkit, hogy tartsa be a maszkviselési és távolságtartási szabályokat, valamint fogadja el a neki felajánlott oltást.

Az újonnan érkezett Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat pakolják a Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézetben 2021. március 9-én (MTI/Mészáros János)
Az újonnan érkezett Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat pakolják a Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézetben 2021. március 9-én (MTI/Mészáros János)
 

Megváltoznak az Ausztriába történő beutazás, illetve az átutazás szabályai, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes elmondta: Ausztria (több más európai országgal együtt) Magyarországot is a magas fertőzöttségű országok kategóriájába sorolta. Az osztrák-magyar határszakaszon vizsgálják a Németországba való továbbutazás feltételeit is: ha a célország Németország, és oda a beutazás feltételei nem állnak fenn, már az Ausztriába belépést is megtagadják.

Az alezredes arról is beszámolt, hogy a hétfőtől szigorított szabályokkal mindenhol kötelező lett a maszkviselés. Ennek nyomán az eddigieknél lényegesen több, összesen 504 rendőri intézkedésre volt szükség emiatt. Ugyanakkor kiemelte: ahol eddig nem volt kötelező a maszkviselés, ott a legenyhébb intézkedéssel, figyelmeztetéssel éltek a rendőrök.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink