hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Országgyűlés: milyen átszervezés lesz még az egészségügyben?

Az egészségügyi reformról is kérdezték a kormányt a képviselők az azonnali kérdések órájában, hétfőn késő este a parlamentben.

Lukács László György (Jobbik) azt mondta: egy titkosított egészségügyi reformba fogott a kormány, amely szerinte "megbukóban van" és súlyos károkat okoz a lakosságnak. Sorolta azokat a kórházakat és ellátásokat, amelyek szerinte bajban vannak, és azt mondta: az ügyeleti ellátás átszervezésével is probléma van.

Eközben a kormány az orvosi kamarát támadja, amivel kockáztatja az uniós források megérkezését.

Azt mondta: a lakosságnak joga van tudni, milyen további leépítéseket terveznek az egészségügyben reform címén.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára a háziorvosi praxisokról azt mondta: kormányzásuk kezdetén azok átlagos bevétele 800 ezer forint volt, most 3 millió forint. Praxisvásárláshoz is támogatást nyújtottak és letelepedési pályázatot is indítottak. E két pályázat 1,5 millió ember ellátásához adott segítséget.

Szerinte nem igaz, hogy csökkenne bármilyen ellátás a lakosság számára. Az orvosok száma nőtt az elmúlt 12 évben, és azon helyeké is, ahol ügyeleti ellátást kaphatnak. Hozzátette: ha utóbbi alultervezett lenne, akkor a három vármegyében, ahol már az új ellátási forma működik, sorban állnának a betegek – mutatott rá.

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 7-én. Fotó: MTI/Soós Lajos
Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 7-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink