hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Orbán Viktor büszke a járványügyi szakemberek munkájára (Bővítve az egyetemek közleményeivel!!)

Két koronavírussal fertőzött beteg van Magyarországon, 24-en vannak karanténban – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, miután részt vett az operatív törzs mai ülésén.

Nekünk az emberek élete és biztonsága az első – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján, ahol azt is elmondta, jelenleg 230 mintavétel ellenőrzése van folyamatban. Mint fogalmazott, a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki fertőzéses gócok, „anyagi gátja a vírus elleni küzdelemnek nem lesz” – hangsúlyozta a kormányfő, aki a pártoktól önmérsékletet, a lakosságtól pedig együttműködést kért, még akkor is, ha azt tapasztalnák, hogy a vírusfertőzéssel szembeni küzdelem kényelmetlenségekkel is jár.

Az iráni diákok kapcsán elmondta, megfelelő ütemben zajlik a kontaktvizsgálat, Magyarország képes arra, hogy a szabadságjogokat nem sértve a betegség kezeléséhez szükséges módon felderítsék a fertőzöttek kapcsolatait. A miniszterelnök úgy fogalmazott, eddigi teljesítményük alapján büszke a magyar közegészség- és járványügyi szakemberek munkájára.

A koronavírus-járvány népegészségügyi és gazdasági veszélyeket egyaránt rejt magában – fogalmazott Orbán Viktor, és bár politikusként egyelőre az előbbieket helyezi fókuszba, Varga Mihály pénzügyminiszter, és Palkovics László, a gazdaságért is felelős tárcavezető megkapták a feladatot, hogy szakértői szinten felmérjék a fertőzés következményeit. Magyarországot „derékba vágja” a járvány – fogalmazott a miniszterelnök –, de egyelőre a tartalékok elegendőek a helyzet kezelésére. A védekezésre dedikált forrásokról a következő kormányülésen születik majd döntés.

Orbán Viktor az operatív törzs ülésén / Fotó. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor az operatív törzs ülésén / Fotó. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A védekezéshez szükséges pénzügyi alapok a laborvizsgálatokra és a Szent László Kórházba delegálják – válaszolt Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy jelen helyzetben várható-e, hogy kifizetik a kórházak tartozásait. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a beszállítókkal folytatott pénzügyi vitát és tárgyalást nem szabad összekeverni a mostani helyzet kezelésével. Jelezte azt is, hogy amennyiben a Szent László Kórház kapacitásait kinőné a karantén-igény, más – működő és üresen álló – kórházakat is kijelöltek erre a célra, amelyeket ezekben az órákban tesznek alkalmassá a fogadásra

Kásler: elegendő a munkaerő az ellátásokhoz

Míg Orbán Viktor ma koradélután, Kásler Miklós délelőtt tudta meg, hogy az egyik iráni diák a Szent István Egyetemen tanul (A másikuk gyógyszerészhallgató, ezt még tegnap este közölte a Semmelweis Egyetem. A Szerk.). Ez már azt követően derült ki, hogy Orbán Viktor átadta a szót az emberi erőforrások miniszterének, aki kérdésre később azt is elárulta, hogy azért nem tudták, melyik egyetemre jár a másik iráni hallgató, „mert nem mondta meg”. Elmondta azt is, hogy a két iráni diák február 22-én érkezett Magyarországra, majd február 24-én jártak a Semmelweis Egyetem üzemorvosánál is. Arra a kérdésre, hogy az azóta eltelt tíz napban mi történt, a miniszter kifejtette, a hallgatók „élték az egyetemisták életét”, az SE-n tanuló férfi házastársa várandós, és másikuk is élettársi kapcsolatban áll, így a karantén – ahol tegnap, illetve tegnapelőtt helyezték el őket – családtagjaikra is vonatkozik. Az irániak kontaktkutatásról elmondta, az egyik diák 15-16 találkozást jelentett, de nehéz valamennyi epizódot konkrétan tíz napra visszamenőleg felidézni – hangsúlyozta a miniszter.

Az iráni beteg önként jelentkezett a Szent László Kórházban – válaszolta Kásler Miklós arra a kérdésre, hogy mi alapján döntenek arról, hogy kinél végeznek tesztet és kinél nem. Arra a felvetésre, hogy miért nem végeznek tömeges teszteket – mint például Olaszországban – a miniszter hangsúlyozta, hogy szűrési lehetőség nincs, szűrési céllal vizsgálatot végezni értelmetlen, egyébként pedig legfeljebb víruskimutatásról lehetne szó, de annak sincs értelme.

Megkérdezték tőle azt is, hogy hány hazai kórházban vannak még gyanús esetek elkülönítve, amire a tárcavezető úgy reflektált, a betegek ellátásának központja a Szent László Kórház, a gyanús, és igazolt eseteket egyaránt itt helyezik el, és ha szükséges, a „legutolsó ágyig kiürítik” az intézményt, ami így további 180 beteg elhelyezésére alkalmas. További 81 pácienst pedig más osztályokon, ám a többi betegtől elkülönítve tudnak elhelyezni. Hozzátette azt is, hogy az országban 28 +1 infektológiai osztály kapacitásai állnak rendelkezésre, ha a László kórház kimerítette a lehetőségeit, illetve Budapesten további intézményeket is kijelöltek a betegek fogadására – ha erre szükség lenne.

Minden számítás szerint, minden tény birtokában felelősen mondom, hogy igen – adott választ a miniszter arra, hogy elegendő orvos és szakdolgozó van-e az esetlegesen szaporodó fertőzöttek ellátására. Kásler Miklós azt is megemlítette, hogy az egészségügyben dolgozókat arra kérte, hogy egyelőre ne vegyenek részt nemzetközi konferenciákon.

Kérdésre beszélt arról is, hogy az emberi minőség konstans, az életmód és az immunológiai státusz szerint lehet különbséget tenni idős korú emberek, gyenge immunstátusúak, valamint immunszupresszív kezelésben részesülők között, akiknél a vírusfertőzés lehetősége jelentősen nagyobb.

Felmerül-e az egyetemek felelőssége abban, hogy az iráni diákok egy héten át bejártak az előadásokra? – hangzott el az utolsó újságírói kérdés. Kásler Miklós erre úgy válaszolt: a vírusfertőzöttek állapota jelen pillanatban is jó.

Frissítés: az operatív törzs honlapján közzétett adatok szerint már 39 ember van karanténban Magyarországon.

A SZIE hallgatója február 28-án érkezett vissza Iránból

A Szent István Egyetem a koronavírus terjedésével kapcsolatban kellő időben megtette az óvintézkedéseket, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott eljárásrenddel összhangban már 2020 januárjában megküldte a megelőzésre szolgáló higiénés rendszabályokról szóló információkat a munkatársaknak és a hallgatóknak magyar és angol nyelven is – írja pénteken délután, az operatív törzs sajtótájékoztatóját követően kiadott közleményében az intézmény.

Az egyetem fertőzéssel érintett hallgatója doktori képzésben vesz részt Gödöllőn. A doktorandusz a tanulmányi előmeneteléhez szükséges konferencián kívánt részt venni Teheránban 2020. február 23-24-én, a koronavírus ottani megjelenése (hivatalosan 2020. február 22-én jelentették be) miatt a rendezvény elmaradt, azonban a hallgató már 2020. február 20-án megkezdte az utazását.

A doktorandusz 2020. február 28-án (pénteken) érkezett vissza Iránból, és az Egyetem által küldött tájékoztatókban foglaltaknak megfelelőn felkereste a Szent László Kórházat, jelezve, hogy fertőzött területről érkezett. Emellett a doktorandusz témavezetője is jelezte számára, hogy – összhangban az egyetemi intézkedésekkel – legalább 14 napig ne látogassa az intézményt, távolléte igazolt távollétnek minősül.

Ennek megfelelően a doktorandusz a visszaérkezését követően budapesti albérletében önkéntes karanténba vonult, egyetlen egyetemi campust sem látogatott meg, sem Gödöllőn, sem Budapesten.

A Szent István Egyetem az eddigi intézkedéseit megszigorította, melynek keretében ismételt tájékoztatást küldött a munkatársak és a hallgatók részére a tájékoztatásokban foglalt higiénés rendszabályok betartása és betartatása érdekében, folyamatosan gondoskodik az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állásáról. Megkezdődött az egyetemi rendezvények és a külföldi konferencia részvételek felülvizsgálata is. Az Egyetem folyamatosan figyelemmel kíséri az Operatív Törzs közleményeit, az azokban foglaltaknak megfelelően jár el.

Az SE hallgatója március 2-án kereste fel az egyetem által biztosított háziorvosát
A Semmelweis Egyetem koronavírus által érintett iráni hallgatója 2020. február 22-én érkezett vissza Magyarországra Iránból. Felsőlégúti panaszai miatt február 28-án, pénteken hívta fel a külföldi hallgatók egészségügyi ellátásáért felelős Semmelweis Kft. Call Centerét. Miután elmondta, hogy nemrég tért haza Iránból, a Call Center azonnal elirányította a Dél-pesti Centrumkórházba (DPC). A diák azonban nem a DPC-ben jelentkezett, hanem március 2-án, hétfőn felkereste a Semmelweis Egyetem által biztosított háziorvosát. A vizsgálat során láza nem volt. A háziorvos azt javasolta, hogy maradjon otthon, majd az előzmények ismeretében a láztalan állapot ellenére megszervezte felvételét a DPC-be, amely március 4-én megtörtént – áll a Semmelweis Egyetem koraeste kiadott közleményében.

A Semmelweis Egyetemen Magyarországon elsőként vezettek be óvintézkedéseket a koronavírusra való tekintettel. A szorgalmi időszak megkezdése előtt, 2020. január 28-án minden hallgató megkapott egy részletes kérdőívet (magyarul, angolul és németül, a képzés nyelve szerint), mely alapján felmérték, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust. Február végéig összesen 12 hallgató jelezte, hogy a koronavírussal érintett területen járt. Az eredmények alapján, függetlenül attól, hogy a hallgatóknak voltak-e tüneteik, kéthetes járványügyi megfigyelés alá helyezte őket az egyetem. Legutóbb március 2-án és március 5-én kapta meg minden hallgató három nyelven az egyetem rektorának tájékoztatását. Ebben többek között kérik a hallgatókat, hogy ne utazzanak fertőzött területekre, illetve amennyiben ezt nem tudják elkerülni, vagy bizonyítottan fertőzött beteggel találkoztak, akkor 14 napig maradjanak távol az egyetemtől. A fertőzött iráni diák nem tartotta be a fenti utasítást, nem jelzett vissza a kérdőívre.
(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink