hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Orbán: Magyarországon nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás

Április 13-án Magyarország elérheti a hárommilliós átoltottságot, ami újabb lehetőséget ad majd, hogy az emberek visszatérjenek vagy közelítsenek korábbi életükhöz, mondta a miniszterelnök pénteken.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ugyanakkor óvatosságra intett és a szabályok betartását kérte a húsvéti ünnepek alatt is. Közölte: az operatív törzs adatai szerint az elmúlt napon több mint 260-an haltak meg és több mint 9000 új fertőzött van, ugyanakkor a beoltottak száma 2 156 680 volt pénteken, és 863 ezren már a második oltásukat is megkapták. Elmonda: az április 4-ével végződő héten 2,356 milliónál lesz a beoltottak száma, az április 13-val záruló héten a hárommilliót, rá egy hétre pedig a 3,5 milliót is meg fogja haladni.

Hangsúlyozta: a betegek, a meghaltak és a rendelkezésre álló vakcinák, illetve a beoltottak közötti arány "szépen javulni fog" a következő időszakban. A kormányfő szerint két-három hét, "amíg átbillenünk", azaz lassan elérjük azt a pontot, amikor a vírust megölő oltások látványosan és érezhetően kifejtik hatásukat a halottak és a fertőzöttek számának tekintetében is, közli az MTI.

Ha nem tartjuk be a korlátozásokat, akkor nagy baj lehet a húsvétból, mindenki hordja a maszkot és tartsa a távolságot – kérte Orbán Viktor miniszterelnök az Origo szerint. Orbán Viktor bűnnek nevezte az oltásellenes kampányt, mivel akit lebeszélnek a vakcina felvételéről, az meghalhat. Úgy látja, úton vagyunk a szabadság felé.  Igazuk van a szakembereknek, hogy az óvatosságra helyezik a hangsúlyt, ezért most húsvétkor is oda kell figyelni a korlátozásokra. Hordjuk a maszkot, tartsuk a távolságot, és legyünk tekintettel egymásra!

Húsvét után egy-két nappal megváltozhat az üzletek nyitvatartása, mert akkor elérjük a két és félmillió beoltottat. Ezután április 19-én nyithatnak a tanintézmények. A hárommilliós határ elérése utáni intézkedésekről pedig a kormányfő jövő péntekre ígért tájékoztatást.

3 millió 700 ezernél tart a regisztráltak száma. A 65 év felettiek nagy arányban regisztráltak, csak 250 ezer olyan idős ember van, aki regisztrált és még nem kapta meg az oltást, de ők is meg fogják kapni az elkövetkező napokban. Azt is elmondta, minden egyes héten igyekszik meggyőzni az embereket, hogy ne kockáztassák az életüket, bízzanak a magyar tudásban, és vegyék fel az oltást! 

Lehetséges, hogy lesz olyan pont, hogy több lesz a vakcina, mint a regisztráltak száma. Erre az esetre már azon dolgoznak, hogy felmérjék, hogy a középiskolások közül a 16 éven felülieket is lehet-e oltani. 

Azon is dolgozik az operatív törzs, hogy adhatnak-e kedvezményeket a beoltottaknak. Valószínűleg fognak kapni, de csak azután, ami után elértük a három, három és fél millió beoltottat. Erre azért is gondolnak, mivel a szabadság ösztönző lehet mások számára is, hogy vegyék fel az oltást. 

A magyarok kényesek a szabadságukra, szabadságszeretők vagyunk. Ha valamire rákényszerítenek, még akkor is, ha az jó, kritikusan állunk hozzá. Így Magyarországon nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

(forrás: MTI/Origo)

cimkék

hirdetés

Könyveink