hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Orbán: Február 1-jéig biztosan maradnak a korlátozások

A járványügyi helyzet, a vakcina beszerzése és az oltásmenet volt a témája a Magyar Nemzet szerint  Orbán Viktor interjújának a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök elmondta, hogy eddig 42589 egészségügyben dolgozót oltottak be, s most már oltani tudják az idősotthonok lakóit és dolgozóit.

– A bentlakók 80, az ott dolgozók 50 százaléka vállalta eddig az oltást – közölte a kormányfő, hangsúlyozva, hogy az oltások biztonságosak. Mint mondta, eddig nyolcvan 80 ezer főre elegendő vakcina érkezett, ami még messze nem elegendő a lakosság beoltásához, ezért az operatív törzs úgy döntött, hogy a korlátozó intézkedéseket február 1-jéig meghosszabbítják.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy a középiskolákban egyelőre marad az online oktatás is.

– Más a mi válságkezelésünk, mint a nyugatiaké: úgy látjuk, a kiszámíthatóság bizalmat teremt, ezért nem hozunk menet közben döntéseket, és rángatjuk a szabályokat az aktuális fertőzési adatok szerint. Inkább legyen egy kiszámítható rend, amihez tartani tudjuk magunkat – fejtette ki a miniszterelnök. Azt is hangsúlyozta, hogy valamelyest csökkent a nyomás az egészségügyön, s a 5297 kórházban kezelt covid-fertőzött nemzetközi összehasonlításban nem túl magas szám, s azt jelzi, hogy Magyarország eredményesen védekezik.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában (Forrás: YouTube)
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában (Forrás: YouTube)

A vírus legyőzésének továbbra is egyetlen feltételeként a vakcinát említette a kormányfő.

– Tárgyalunk Oroszországgal, Kínával, Izraellel is, hogy elegendő vakcinához jussunk. Nem várunk, cselekszünk – mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva: ha Magyarország csak várna a vakcinára, akkor kiszolgáltatott maradna, ezért szavai szerint „meg kell azt szerezni”, s ennek megfelelően számos különböző gyártóval tárgyalnak, több más uniós országhoz, köztük a németekhez hasonlóan.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy nő az oltási hajlandóság, ám az orvosok szerint legalább három millió embert kell beoltani, hogy a fertőzés lassuljon. Emlékeztetett, hogy az oltási tervben első körben az időseknek és a krónikus betegeknek adnak elsőbbséget, akik veszélyeztetettsége azt jelenti, hogy bele is halhatnának a fertőzésbe.

– Mivel mindenkit még nem tudunk beoltani, ezért rendkívül fontos betartani a védekezés szabályait – fogalmazott a kormányfő a Magyar Nemzet beszámolója szerint.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink