hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Orbán: Csak írásbeli érettségi lesz, május 10-én nyitnak a középiskolák

Május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban, jelentette be a miniszterelnök pénteken.

   

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, az operatív törzs döntött arról is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csak írásbeli érettségi vizsgák lesznek.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy bár április 19-én kinyithatnának az iskolák, hiszen elvégezték az intézmények fertőtlenítését, vagyis készen állnak az iskolák újranyitására, de a közelgő érettségi szünet miatt mégis úgy látják, nem érdemes néhány napra újranyitni a középiskolákat. Az operatív törzs ma reggeli ülésén ezért arról döntöttek, hogy május 10-én, az érettségi befejezését követően indítják meg a középiskolások személyes találkozóra alapuló oktatását– jelentette ki Orbán Viktor. Közölte továbbá, hogy tavalyhoz hasonlóan ezúttal is csak írásbeli érettségi lesz. – Azt fogjuk csinálni, ami tavaly egyszer már bevált – magyarázta.

Mint mondta, a tegnapi napon átlépte a regisztráltak száma a négymilliót: – Ez növekvő szám, de még mindig kevés, ezért híres embereket kértünk meg arra, hogy egy új kampány formájában igyekezzenek ösztönözni az embereket az oltás beadatására. A hárommillió beoltott számát hamarosan elérjük, a négymilliót május elejére.

Orbán Viktor közölte: Június elejére nyolcmillió magyar állampolgárból képesek leszünk hétmilliót beoltani, de attól tartok, nem lesz annyi magát beoltani akaró személy, mint amennyi vakcina.

Az biztos, hogy a labdarúgó-EB kezdetére, ami egy fontos esemény, mindenki be lesz oltva, aki regisztrált, idézi az Origo. Óvatos lépést tettünk húsvét után, nyolc óra után is az utcán lehetünk. A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, aki ezt a tilalmat betartotta, hiszen az elmúlt időszakban a főváros képe azt mutatta, hogy autó és ember alig volt az utcán, az emberek példás fegyelmezettséget mutattak.  A mi országunk példamutatóan működött együtt a járványügyi szakemberekkel – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: jelenleg öt vakcina érhető el az országban. – Mindegyiknek van egy párja, amit eltesznek a második oltásra, hiszen az oltásból mindenkinek két adag kell. Ennek a nyilvántartása, raktározása, a megfelelő embernek történő beadása sokkal bonyolultabb feladat, mint gondoltam. Óriási logisztikai műveletről van szó, sokkal nagyobb apparátus dolgozik rajta, mint gondolnánk – fogalmazott.
A kormányfő a vakcinabeszerzések kapcsán kijelentette: Magyarország – a nép fejében magunk elé sorolt országokat messze megelőzve – nagyon jól teljesít. Rámutatott arra is, hogy a 65 év felettiek beoltása már 90 százalék felett van.

(forrás: MTI, MTI/Origo)
hirdetés

Könyveink