hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Operatív törzs: tovább emelkedett a maszkviselési szabályszegések száma

Tovább emelkedett a maszkviselési szabályszegések száma, szerdán 606 ember ellen intézkedtek a rendőrök emiatt, mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Csúcsokat döntögetnek a koronavírus-járvány harmadik hullámának adatai, korábban soha nem tapasztalt magasságba ugrott a napi fertőzöttek száma, hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília közölte, hogy február 18. óta, amikor bejelentették a harmadik hullám kezdetét, a kórházban ápoltak száma a duplájára, a lélegeztetett betegeké pedig a triplájára emelkedett.

Arra kell törekedni, hogy minél kevesebb áldozat legyen. Fontos a higiénés szabályok betartása, valamint a védőoltás beadása, nyomatékosította az országos tisztifőorvos.

A múlt heti járványügyi adatokat ismertetve elmondta, a 9. héten 35 802 koronavírusos betegek regisztráltak, átlagéletkoruk 44,5 év, és 55 százalékuk nő, 45 százalékuk férfi. A betegek 23 százaléka a 40-49 éves korosztályhoz, 17 százaléka az 50-59 éves korosztályhoz, 15 százaléka a 30-39 éves korosztályhoz tartozott. A 20-29 évesek és a 65 év felettiek aránya 12-12 százalék volt.  A 3100 magyar település szinte mindegyikében (98 százalék) él koronavírusos beteg. A 9. heti adatok szerint az új fertőzöttek 20 százaléka (7012 fő) fővárosi, 16 százaléka (5566) Pest megyei, Győr-Moson-Sopron megyei a fertőzöttek 7 százaléka (2441 fő). Zala megyében regisztrálták a legkevesebb új eset, 358-at, ami az összes fertőzött 1 százaléka.

Müller Cecília kiemelte, a szennyvizekben is nő a vírus örökítőanyagának mennyisége, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben még nem lesz csökkenés a megbetegedésekben.

Egy orvost beoltanak az indiai Covishield korona vírus elleni vakcinával a Novák Endre Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórházban, Ungváron 2021. március 11-én. Ezen a napon a kórház kilencven orvosa kapott védőoltást. Egyelőre egyfajta oltóanyag van Ukrajnában, az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcina (MTI/Nemes János)
Egy orvost beoltanak az indiai Covishield korona vírus elleni vakcinával a Novák Endre Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórházban, Ungváron 2021. március 11-én. Ezen a napon a kórház kilencven orvosa kapott védőoltást. Egyelőre egyfajta oltóanyag van Ukrajnában, az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcina (MTI/Nemes János)

Kiss Róbert alezredes közölte: 30 090-re emelkedett a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatti eddigi rendőri intézkedések száma.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában különösen fontos a védelmi intézkedések, különösen a védőtávolság és a maszkviselés betartása. Kiemelte: a március 8-án hatályba lépett szigorítások értelmében Magyarország valamennyi közterületén maszkot kell viselni.

Szerdán 527 esetben léptek fel a rendőrök azért, mert közterületen valaki nem viselt maszkot. 164 embert figyelmeztettek, 210-en helyszíni bírságot kaptak, 153-at pedig feljelentettek. Tömegközlekedési eszközökön és várakozóhelyein 32, míg a kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontok területén 47 ember ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megszegése miatt szerdán. Kiss Róbert közölte: a boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 847 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 215 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 632-szer pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Szerdán a vendéglátóhelyekre vonatkozó szigorúbb szabályok megsértése miatt nem kellett intézkedni. Az üzemeltető rendelkezési körébe tartozó szabályok megszegése miatt egy rendőri intézkedés történt. Az üzemeltető felelősségét hatósági közigazgatási eljárásban vizsgálják, a vendéglátóhelyet nem zárták be.

Szerdán a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 260 ember ellen intézkedtek a rendőrök. Ezzel a kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi hatályba lépése óta 48 539-re nőtt a szabályokat be nem tartók száma. Keddhez képest szerdán mintegy négyezerrel többen kerültek hatósági házi karanténba. Szerdán 7893 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 46 302-en vannak hatósági házi karanténban. Aznap 17 270 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök hatósági házi karanténban lévőket. Közülük 4455-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - tájékoztatott az alezredes.

Kiss Róbert a járvány elleni védekezés egyik alappillérének nevezte, hogy aki hatósági házi karanténba kerül, tartsa be a rá vonatkozó szabályokat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink