2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Operatív törzs: hosszú idő után csökkent az aktív fertőzöttek száma

Hosszú idő után csökkent, jelenleg 272 066 az aktív fertőzöttek száma, jelentették be az operatív törzs szerdai, online sajtótájékoztatóján.

Ezzel együtt folyamatosan nő a gyógyultak száma, ők 435 344-en vannak, mondta el a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes közölte: az elmúlt 24 órában 3597 új fertőzöttet regisztráltak, a kórokozót 731 675 embernél mutatták ki a járvány kezdete óta. Kedden 285, többségében idős, krónikus beteg hunyt el, ezzel 24 265-re nőtt a koronavírussal összefüggő halálozások száma. Kórházban 10 364 koronavírusos beteg van, közülük 1204-en szorulnak lélegeztetőgépes kezelésre - tette hozzá. Magyarországon a 14. héten 35 413 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez 13 334-gyel kevesebb, mint az azt megelőző héten. A fertőzöttek átlagéletkora változatlanul 46 év, az érintettek több mint a fele nő. A járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzöttek 23 százaléka a 40-49, 17 százaléka az 50-59, 16 százaléka a 30-39 évesek korcsoportjába tartozik.

Az osztályvezető szólt arról is, hogy a magyarországi települések 99 százalékát érinti a fertőzés, az új fertőzöttek száma ugyanakkor országosan 27 százalékkal csökkent a 13. héthez képest. A legnagyobb mértékben Komárom-Esztergom megyében, ahol 45 százalékkal, de Budapesten is 37, Tolna megyében 36, Pest megyében 35 százalékos a csökkenés az előző héthez képest. A múlt héten az új esetek csaknem 14 százalékát a fővárosban, 13 százalékát Pest megyében diagnosztizálták, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Bács-Kiskun megyében a fertőzöttek 6 százalékát azonosították. Hozzáfűzte: a fertőzés mértéke Zalában volt a legalacsonyabb, 2 százalék.

Nagy Ágota reumatológus főorvos átolvassa egy várandós nő egészségügyi lapját, mielőtt beoltja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 14-én. MTI/Balázs Attila
Nagy Ágota reumatológus főorvos átolvassa egy várandós nő egészségügyi lapját, mielőtt beoltja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 14-én. MTI/Balázs Attila

Galgóczi Ágnes az oltási programról szólva kiemelte: a beoltottak száma 3 037 023, és 1 290 709 ember már a második oltást is megkapta. A magyar lakosság 30,7 százaléka kapott oltást, az európai uniós átlag 15,8 százalék. Az osztályvezető közölte, szerdán kapnak oltásra hívó sms-t azok a pedagógusok, iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók, akik az elmúlt két hétvégén nem tudtak elmenni az oltópontra. Őket Pfizer-vakcinával oltják. A lakosság oltása a kórházi oltópontokon Pfizer és Szputnyik-vakcinával, a háziorvosoknál AstraZeneca-oltóanyaggal folytatódik.

Az osztályvezető kérdésre válaszolva elmondta: bármelyik védőoltás beadása után előfordulhat, hogy a beoltott megfertőződik, de az oltás a töredékére csökkenti a súlyos betegség lehetőségét. A vakcina beadása után is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket és a higiénés rendszabályokat, a kézmosási és a maszkviselési kötelezettséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy "kifejezetten óvatosnak" kell lenniük azoknak, akiknek súlyos krónikus alapbetegségük van és a fertőzés szempontjából egyébként is kockázati csoportba tartoznak.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés