hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ónodi-Szűcs Zoltán az Arénában

Azt gondolom, az ágazat mindenképpen nyertese annak, hogy az ország is jobban teljesített az elmúlt időszakban, mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az egészségügyért felelős államtitkár.

Mi az, amit ön szerint sikerült rendbe tenni az egészségügyben?

Hát, a műsoridő az nem lesz elegendő mindent átbeszélni. Azt gondolom, vannak nagyon klassz indikátorok, amik azt jelzik, hogy azért az elmúlt négy évben, az elmúlt nyolc évben vagy hét évben rengeteg minden történt. Ha visszaemlékszik rá, éveken keresztül az a kórus hangzott fel, hogy az egészségügyből kivették a forrásokat, most már ezt senki nem hallja, hál' istennek, mert ugye szembesülni kellett azzal, hogy az elmúlt években jelentős mértékű forrásbevonás történt az egészségügyben. Nyilván ennek nagyobbik része bérkérdés volt, de tény és való, hogy – azért lehet, hogy nem jól emlékszem, de – 2010 környékén még 1470 valahány milliárd forint volt az E-Alap, a jövő évi költségvetést meg már ismerjük, az meg 2100 milliárd forint már felett van, tehát igen erőteljes bővülés van.

Azt gondolom, az ágazat mindenképpen nyertese annak, hogy az ország is jobban teljesített az elmúlt időszakban. És hát ha más nem, ugye az is érdekes dolog, hogy állandóan azzal kellett, abban a vitában kellett részt venni, hogy most jó-e vagy sem, hogy nincs önálló egészségügyi minisztérium. Annak ellenére, hogy nincs önálló egészségügyi minisztérium, az EMMI igen sikeres volt abban, hogy a forrásokat magához vonzza, legyen az szociális vagy egészségügyi szféra. Én azt gondolom, hogy ez mindenképpen egy pozitív történése az elmúlt időszaknak.

Mi az, amit nem sikerült megoldani ez alatt a hét-nyolc év alatt?

Hát, én nem mondanám, hogy nem sikerült, hanem hogy hosszabb időbe fog kerülni a megoldása, hiszen a strukturális átalakításnak az a folyamata, amivel én megpróbálkoztam, de a kórházszövetséggel való vita kvázi eltolta ennek a megoldását, az nyilván még hátravan. Azt gondolom, az is hosszabb időt fog igénybe venni, amiről beszélgettünk itt ebben a műsorban, hogy a szociális célból felhasznált, egészségügyben fenntartott ágyakat érdemes lenne máshol működtetni, ez is elkezdődött, hiszen már folyik az építkezése az első mintaprojektnek Szabolcs megyében.

Azt gondolom, az is végül is nagy siker, hogy a törzskartonrendszer végre el fog indulni, de egy év késéssel, mert rengeteg vita előzte meg, de jövő júliustól hatályos jogszabályunk van rá. Az is nagyon fontos, hogy a népegészségügyi műhelyekkel megkötöttük a szerződést a népegészségügyi stratégia újragondolására. Ez is tovább tartott, pont a szakmai viták miatt. Tehát nem nevezném őket kudarcoknak, én voltam aki gyorsabban szerettem volna haladni, mint a szokásos ügymenet. Ehhez képest a legfontosabb hír, hogy a céljaink adottak, tehát hogy nem lett eltörölve, nem lett lekardozva, nem lett kitörölve az életünkből. Az egy másik kérdés, hogy nem lehetek elégedett azzal, amilyen sebességgel haladtunk...

További részletek a Weborvoson, a teljes beszélgetés az InfoRádió-n

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink